EEN FUNCTIONEEL DAK GEÏNSPIREERD DOOR HET GLOOIENDE ENGELSE HEUVELLANDSCHAP

Het Batsford Arboretum en tuincentrum aan de rand van het natuurgebied de Cotswolds huisvest de grootste particuliere verzameling bomen en planten van Engeland. De verzamelingen in Batsford omvatten een uitgebreid spectrum aan planten van overal ter wereld, met nadruk op het Verre Oosten. Het arboretum, met een luisterrijk verleden dat teruggaat tot eind 19e eeuw, gaf in 2011 opdracht tot een herontwikkelingsproject van 2 miljoen pond met een sterke focus op duurzaamheid. Een nieuw bezoekerscentrum maakte deel uit van het plan met een tuinwinkel en een terrascafé, met een imposant golvend dak als echte blikvanger.

Project-ID
Plaats

Moreton-in-Marsh, Verenigd Koninkrijk

Type project

Nieuw gebouw

Type gebouw

Commercieel gebouw

Dakoppervlak

ca. 1100 m²

Producten

RubberGard EPDM 1,1 mm

Systeem

Volledig verkleefd

HOE IS DIT UNIEKE ARCHITECTURALE ONTWERP TOT STAND GEKOMEN? 

Architectenbureau John Falconer Associates had een structuur voor ogen die het nieuwe bezoekerscentrum van Batsford Arboretum naadloos en organisch zou laten opgaan in het omringende landschap, met gebruik van zoveel mogelijk natuurlijke en hernieuwbare materialen. Het resultaat is een mooi voorbeeld van duurzame architectuur. Het gebouw is gemaakt van duurzaam geproduceerd hout met FSC-keurmerk. Een grondwarmtepomp zorgt voor de vloerverwarming in de winter en wat heel interessant is, is dat er natuurlijke scheerwol van een zeldzaam Brits schapenras is gebruikt voor de isolatie van het hele gebouw.

Voor het dak bedacht John Falconer Associates een uniek en lastig, onregelmatig golfvormig ontwerp van multiplex, dat het glooiende heuvellandschap van de Cotswolds weerspiegelt. Ook heeft het dak een laag profiel, om de visuele impact op het landschap te minimaliseren en het energieverbruik te verlagen.

Dit gebouwontwerp bracht specifieke uitdagingen en vereisten met zich mee wat betreft de keuze van het optimale dakbedekkingssysteem: het moest licht en flexibel genoeg zijn om de welvingen van het dakbeschot van multiplex te volgen en zuivere randdetails te creëren, met het oog op een perfecte waterdichting. Het idee was ook om het opvangen van regenwater mogelijk te maken, een logische oplossing voor zo'n regenachtige regio. Ten slotte moest het dakbedekkingssysteem aansluiten op de algehele milieuvriendelijke en energie-efficiënte benadering van het project. 

WAAROM RUBBERGARD EPDM?

Na zorgvuldige afweging besloten de architecten het gebruik van een EPDM-dakbedekkingssysteem te specificeren. RubberGard EPDM van Elevate is een 100% uitgehard, eenlaags dakbedekkingsmembraan gemaakt van een synthetisch rubber ethyleenpropyleen-dieen terpolymeer. Dankzij de stabiele chemische samenstelling biedt het een hoge weerstand tegen uv-straling, ozon, alkalische regen en extreme temperatuurschommelingen. RubberGard EPDM-dakbanen zijn robuust maar toch flexibel. Ze passen zich aan de structurele bewegingen van gebouwen aan tijdens hun volledige levensduur en laten ontwerpvrijheid toe. Met een levensverwachting van meer dan 50 jaar zijn EPDM-dakbedekkingsmembranen de meest duurzame op de markt, zoals onder andere wordt gesteld door het Nederlands Instituut voor Bouwbiologie en Ecologie (NIBE).

Naast de duurzaamheid en uitstekende waterdichtingskwaliteiten is RubberGard EPDM een chemisch inert materiaal dat geen weekmakers of brandvertragers bevat en dus geen giftige stoffen uitstoot naar het milieu. Dit maakt het bijzonder geschikt voor het opvangen en gebruiken van afvloeiend regenwater, zoals in het bezoekerscentrum van Batsford Arboretum.

Het membraan dat in dit project werd gebruikt, had een dikte van 1,1 mm en werd volledig verkleefd aan de onregelmatige, golvende vorm van de multiplex dakplaat. Om het regenwater op te vangen werden de dakafvoeren aangebracht in grote vergaarbakken op het laagste punt van de golvingen. Het water wordt dan opgevangen in irrigatietanks onder het hoofdgebouw en gebruikt om de planten in het tuincentrum water te geven.

Hoe werkt het systeem na bijna tien jaar gebruik? "Na enkele jaren levert het EPDM-dakbedekkingssysteem nog steeds uitstekende prestaties en zijn we er tevreden over", zegt Stuart Priest, operationeel directeur van het Batsford Arboretum. “Behalve het schoonvegen van de goten en het leeghalen van de afvoeren een paar keer per jaar is er verder geen groot onderhoud nodig.”

 

De dakopbouw

01 Elevate RubberGard EPDM-dakmembraan
02 Dakbeschot van multiplex

ER VALT VEEL TE ONTDEKKEN OVER EPDM

EPDM is de meest toekomstbestendige dakbedekking als het gaat om duurzaamheid, prestaties en ontwerpvrijheid. Kom meer te weten over de rol die het speelde binnen dit project en vele andere door de voordelen te ontdekken.

Hoe heeft EPDM dit project naar een hoger niveau getild?

NIET-GIFTIG

 

EPDM is inert en geeft geen giftige stoffen af tijdens of na de installatie. Aangezien het volledig veilig is voor mens en milieu, kan regenwater worden opgevangen voor huishoudelijk gebruik zonder risico.

ONGEBRUIKELIJKE VORMEN

 

Ontwerpvrijheid is essentieel voor wie grote dingen creëert. Dankzij de flexibiliteit en beschikbaarheid in grote, eenlagige platen ondersteunt EPDM creatieve oplossingen. Het maakt ook toekomstige transformaties en het plaatsen van nieuwe objecten op het dak mogelijk.