RubberGard EPDM transformeert historisch monument in een schitterende oase op het dak

De Clifford Tower is een kostbaar monument uit de tijd van koning Hendrik III in York (VK) en werd een groot deel van de 14e en 15e eeuw gebruikt als schatkamer, staatskas, munterij, gevangenis en zetel van de koninklijke macht. De toren lag lange tijd in puin na een verwoestende brand in 1684. Om de prachtige historische toren te renoveren en van een goede waterdichte bescherming te voorzien, werd gekozen voor het RubberGard EPDM eenlaags dakbedekkingsmembraan van Elevate vanwege zijn elasticiteit en duurzaamheid die zich zouden aanpassen aan de behoeften van de toren en zouden resulteren in een verbluffend renovatieproject. 

Project-ID
Plaats

York, VK

Type project

Renovatie

Type gebouw

Publiek gebouw

Dakoppervlak

300 m²

Producten

RubberGard EPDM

Systeem

Geballast

De ambitieuze restauratie van het dak, geleid door Hugh Broughton Architects samen met specialisten voor monumentenzorg Martin Ashley Architects, bracht verborgen schatten en adembenemende uitzichten aan het licht. Er werd een vrijstaande houten structuur gemaakt om bezoekers te verwelkomen en voorheen ontoegankelijke delen van de toren te verkennen, terwijl een fundering van palen de archeologische overblijfselen eronder bewaart.

Met zijn opmerkelijke flexibiliteit zorgt RubberGard EPDM voor een duurzame waterafdichting die de structuur generaties lang beschermt. Het nieuwe dakdek, dat werd geïnstalleerd door dakbedekkingsbedrijf Modern Roofs, beschermt niet alleen de Clifford Tower, maar biedt ook fascinerende panorama's over de stad.

Jason Jayes, directeur van Modern Roofs, zei: "Het nieuwe dak biedt een prachtig uitzicht over York en vroeg om een waterdichtingsoplossing die de structuur tientallen jaren zou beschermen. Het RubberGard EPDM-membraan werd snel en veilig geïnstalleerd door ons team op het dak en de trap eronder, zodat de structuur beschermd is tegen de elementen. Het was van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat dit project zo soepel mogelijk zou verlopen. We moesten ervoor zorgen dat zowel de materialen als het installatieproces van de hoogste kwaliteit waren, zodat we zeker zouden zijn dat de waterdichting generaties lang mee zou gaan en dat bezoekers nog vele jaren van dit ongelooflijke monument zouden kunnen genieten."

 

Gedurende het 16 maanden durende project gaven de erkende Elevate distributeur PermaRoof en het technische ondersteuningsteam van Elevate prioriteit aan het behoud van het erfgoed van de toren.

Carl Bailey, Regionaal Technisch Manager voor Elevate in het VK voegt hieraan toe: "De duurzaamheid van RubberGard EPDM maakte het ideaal voor dit belangrijke erfgoedproject. Het membraan heeft een ongeëvenaarde weerstand tegen ozon, uv-straling en extreme temperaturen, en omdat het geen weekmakers of vlamvertragers bevat, blijven de eigenschappen stabiel en onveranderd na verloop van tijd. RubberGard EPDM is een synthetische rubbersamenstelling en heeft als bijkomend voordeel dat het wordt geïnstalleerd zonder dat er hitte nodig is, waardoor de werkomstandigheden ter plaatse veiliger worden.

De renovatie omvatte ook nauwgezette herstellingen aan torentrappen, schietgaten, haarden en beschadigd steenwerk, waardoor de ervaring van de bezoeker werd verbeterd. Nu staat Clifford's Tower er trots bij en nodigt ontdekkingsreizigers uit om getuige te zijn van de architectonische hoogstandjes, een koninklijke kapel te bekijken en zelfs een speciaal gebouwd toilet voor koning Hendrik III tegen te komen - een bewijs van de fascinerende en veelzijdige geschiedenis, gekoesterd door English Heritage.

Jeremy Ashbee, Head Properties Curator bij English Heritage, zegt hierover: "Clifford's Tower is een van de belangrijkste gebouwen van Engeland en is bijna alles wat ons nog rest van het kasteel van York, dat in de Middeleeuwen en tot in de 17e eeuw het regeringscentrum van het noorden was. We wilden niet alleen dit ongelooflijke gebouw behouden, maar ook recht doen aan zijn fascinerende en veelzijdige geschiedenis."

ER VALT VEEL TE ONTDEKKEN OVER EPDM

EPDM is de meest toekomstbestendige dakbedekking als het gaat om duurzaamheid, prestaties en ontwerpvrijheid. Kom meer te weten over de rol die het speelde binnen dit project en vele andere door de voordelen te ontdekken.

Hoe heeft EPDM dit project naar een hoger niveau getild?

ONGEBRUIKELIJKE VORMEN

 

Ontwerpvrijheid is essentieel voor wie grote dingen creëert. Dankzij de flexibiliteit en beschikbaarheid in grote, eenlagige platen ondersteunt EPDM creatieve oplossingen. Het maakt ook toekomstige transformaties en het plaatsen van nieuwe objecten op het dak mogelijk.

PERFECT VOOR RENOVATIES

 

EPDM kan rechtstreeks op bijna alle bestaande dakbedekkingssystemen worden aangebracht, met of zonder isolatie. Omdat het veilig en vlamvrij is, kunnen veel renovaties plaatsvinden zonder het gebouw eronder af te sluiten.