Ecocentrum in Tsjechië gaat voor groen dankzij RubberGard EPDM

Het ecocentrum Na Pasece in Velíková (Tsjechië) is een educatieve organisatie die de natuurlijke omgeving, buitenactiviteiten en vrije ontwikkeling van de mens benadrukt. Het bestaat uit drie gebouwen die dienstdoen als faciliteiten voor de natuurkleuterschool en voor educatieve activiteiten en evenementen voor kinderen en ouders zoals seminars, workshops en kampen. 

Project-ID
Plaats

Velíková, Tsjechië

Toepassing

Groendak 

Type project

Nieuw gebouw

Type gebouw

Onderwijsgebouw

Dakoppervlak

348 m² (250 m² + 48 m² + 50 m²)

Producten

Elevate RubberGard EPDM 1,1 mm

Systeem

Volledig verlijmd

Het hoofdgebouw is een gebouw met twee verdiepingen waarvan de buitenmuren zijn gevuld met strobalen, aan de buitenkant gepleisterd met zand en kalk en aan de binnenkant met klei. Dit gebouw biedt plaats aan een seminarzaal en een keuken met een ruime eetzaal. Het platte dak van de begane grond en het hellende dak van de eerste verdieping zijn beide voorzien van een groendak.

Het tweede gebouw is een lage 'cottage' die voor verschillende activiteiten kan worden gebruikt. Ook dit dak, met een helling van 20 graden, is voorzien van een groendak. Het derde gebouw van het ecocentrum is een “yurt”, een soort ronde tent die door nomadenvolken in Midden-Azië wordt gebruikt.

In totaal werd circa 348 m² Elevates RubberGard EPDM-membraan gebruikt om de drie daken waterdicht te maken. Het EPDM-dakbedekkingssysteem werd door de architect in overleg met de Tsjechische distributeur van Firestone gekozen als de milieuvriendelijkste oplossing met de hoogste kwaliteit die het gebruik van grote membranen mogelijk maakte en het aantal naden reduceerde. Plaatselijke technici van Firestone gaven advies bij het begin van de werkzaamheden, om een eenvoudige installatie te garanderen.

Dit project werd genomineerd voor de Tsjechische prijs "Groendak van het jaar 2021".