Elevate RubberGard EPDM maakt groene oase voor kinderen waterdicht

De Freie Waldorfschule in Prenzlauer Berg, Berlijn, werd uitgebreid met een organisch verzorgde naschoolse opvang. De architecten kozen voor FirestoneRubberGard EPDM voor het waterdicht maken van het dak.

Project-ID
Plaats

Berlijn, Duistland

Toepassing

Groendaken

Type project

Nieuw gebouw

Type gebouw

Educatief gebouw

Dakoppervlak

450 m²

Producten

Elevate RubberGard EPDM 1.5 mm

Systeem

Volledig verkleefd systeem

De focus van dit project lag op het consequente gebruik van duurzame en ecologische materialen, waaronder een geventileerde gevel van onbehandeld larikshout alsook extensieve groendaken bovenop het EPDM-dakbedekkingsmembraan.

De uitbreiding van de school bestond uit verschillende vijfhoekige ruimtes van verschillende groottes, die doen denken aan met mos bedekte stenen. Dezeonderdelen kenmerkten zich onder meer door andere hoogtes en dakhellingen in verschillende richtingen. Zo ontstond er een groendaklandschap in de ware zin van het woord.

Voor het groendak werd gekozen voor een mix van kruidengrassen, die, in het bloeiseizoen, een kleurrijk beeld geven aan de kinderen.. Maar groendaken bieden naast hun prettige uiterlijk ook een aantal andere belangrijke voordelen. Zo ondersteunen ze het beheer van regenwater, verbeteren het microklimaat en binden fijn stof.

Het RubberGard EPDM-dakbedekkingsmembraan van Firestone kan worden gebruikt in alle soorten klimaten en is ideaal voor volledig verlijmde, mechanisch bevestigde en bovenliggende daksystemen – zoals in dit geval groendaken. Het bevat geen weekmakers of halogenen.

Deze kenmerken zijn in overeenstemming met de laatste beoordeling van het Nederlands Instituut voor Bouwbiologie en Ecologie (NIBE), waarin staat dat EPDM-dakbedekkingsmembranen de meest milieuvriendelijke keuze zijn voor platte daken. De evaluatie, die om de twee jaar door NIBE wordt uitgevoerd, vergelijkt de initiële kosten (materiaal- en installatiekosten) en alle verborgen milieukosten (grondstofverbruik, energieverbruik tijdens de productie) van verschillende dakbedekkingsmaterialen.. In de beoordeling van NIBE werd geconcludeerd dat mechanisch bevestigde en volledig verlijmde EPDM-dakbedekkingsmembranen de laagste verborgen kosten hebben en werd hen een "klasse 1"-classificatie toegekend.

Zoals het project van de Freie Waldorfschule in Berlijn aantoont, voldoet RubberGard EPDMakbedekkingsmembraan van Firestone aan alle eisen voor een uitgebreide milieuvriendelijkheid. In combinatie met groendaken worden ook de duurzaamheidsvoordelen volledig benut.