Kanaal bekleed met Elevate GeoGard EPDM krijgt prijs op World Irrigation Forum

Het Trangie-Nevertire Irrigation Scheme in Australië is de winnaar van een WATSAVE Award in de categorie "Innovative Water Management" op het 3e World Irrigation Forum.

Project-ID
Plaats

Trangie, Australië

Toepassing

Irrigatiereservoirs

Oppervlakte

2.19 million m²

Membraan

GeoGard EPDM 1,1mm

In het kader van het Private Irrigation Infrastructure Operators Program (PIIOP) van de Australische regering (met als doel een waterbesparing van 30.000 ml/jaar te realiseren), ontving het Trangie-Nevertire Irrigation Scheme in 2011 de nodige financiering. Het geld werd met name besteed aan de wederopbouw van het bestaande irrigatiekanaalsysteem en aan de bekleding van ongeveer 110 km waterleidingkanalen.

Na een zeer grondig selectieproces werd het GeoGard EPDM 1,1 mm geomembraan van Firestone gekozen om het kanaal te moderniseren vanwege de hoge kwaliteit, de duurzaamheid, de snelheid van de installatie en de lokale ondersteuning.

Sinds de voltooiing van het project zijn de kanaalverliezen gedaald met maximaal 50% tot 7%. De productiviteit op de boerderij is verbeterd door de grotere beschikbaarheid van water en de installatie van "state of the art" irrigatiesystemen op de boerderij. De waterbesparing heeft het ook mogelijk gemaakt de pompvolumes in de Macquarie-rivier te verminderen om zo de biodiversiteit te beschermen.

"We hebben momenteel te maken met de ergste droogte sinds 1900, met nul irrigatietoewijzing en steden die allemaal aan waterbeperkingen zijn gebonden", aldus Tony Quigley, penningmeester van de Trangie-Nevertire Cooperative Ltd, die de prijs samen met voorzitter James Winter in ontvangst heeft genomen. "Toch is het ons gelukt om het kanaalsysteem te laten draaien met een kleine hoeveelheid water die is bespaard door de overstromingen van 2016. Enkele boeren hebben zelfs goede oogsten behaald. Dit zou niet mogelijk zijn geweest zonder het vernieuwde kanaalsysteem."

"Dit is de grootste EPDM-klus die we ooit hebben geklaard, die overeenkomt met 213 voetbalvelden", aldus Philip Moors, Managing Director Holcim Solutions and Products EMEA. "Het maakt ons trots om deel uit te maken van dit succesverhaal en een tastbare, langdurige oplossing te bieden aan de lokale boerengemeenschap," voegde hij eraan toe.