La Confluence: Het perfecte ontwerp voor een mix van geschiedenis en innovatieve architectuur

Het nieuwste pronkstuk van Namen, La Confluence, heeft de verwaarloosde wijk 'Le Grognon' getransformeerd sinds 2021. Het vrijwel vergeten gebied bij de samenloop van de rivieren de Samber en de Maas bloeit nu op door een spectrum aan attracties. In slechts korte tijd heeft Namen dit historische gebied nieuw leven ingeblazen en het een opmerkelijke en verjongde identiteit gegeven. De schaduw van de citadel valt nu op een esplanade, een voetgangersbrug, weelderige groene ruimten en een opvallend modern gebouw. 

Project-ID
Plaats

Namen, België

Type project

Nieuwbouw

Type gebouw

Publiek gebouw

Dakoppervlak

3 000 m2

Producten

Elevate RubberGard EPDM 1,5 mm

Systeem

Geballast

De transformatie van een iconische plek

Het project La Confluence ligt in het historische hart van Namen, nabij de iconische citadel en de samenloop van de rivieren de Samber en de Maas. Het gebied is nu een ontmoetingsplek voor zowel plaatselijke inwoners als toeristen: na een halve eeuw verwaarlozing is het gebied herboren tot een levendige ruimte met een voetgangersvriendelijke esplanade, groen zones en een veelzijdig, multifunctioneel gebouw. De transformatie van La Confluence symboliseert de harmonieuze mix van geschiedenis en moderniteit in deze bijzondere stad, een schoolvoorbeeld van innovatieve architectuur.

 

NID: waar innovatie gedijt

Het gebouw in de uiterste punt van de samenloop werd NID gedoopt, wat staat voor 'Namen Intelligent en Duurzaam'. Dit deel van het gebouw fungeert als centrum voor creativiteit en experimenteren, en belichaamt de toekomstvisie van de stad. Onder de begane grond van het NID ligt een parkeergarage van vier verdiepingen. Het gebouw zelf biedt plaats aan een restaurant met terras, een multifunctionele ruimte en een dynamisch Living Lab. Het NID revitaliseert niet alleen de allure van de site, het is ook een bewijs van de ambities van Namen en vestigt zich als een levendige, vooruitdenkende en inventieve hoofdstad in het hart van Wallonië.

 

RubberGard EPDM en ontwerpvrijheid

Elevate Master Contractor Protoitures wist het dak van La Confluence vaardig waterdicht te maken met behulp van het RubberGard LSFR EPDM membraan met een dikte van 1,5 mm. Het dakbedekkingsmembraan werd gekozen vanwege zijn uitmuntende duurzaamheid en flexibiliteit, waardoor het uniek ontworpen gebouw goed waterdicht kon worden gemaakt met een betrouwbaar dakbedekkingsmateriaal. Het boven op het dampscherm en de isolatie aangebrachte RubberGard EPDM bedekte een totaal dakoppervlak van 3000 m2, waardoor de waterdichte bescherming tientallen jaren lang is gegarandeerd. Een deel van het dak werd geballast met wandelpaden en trappen, terwijl het andere deel een fascinerend extensief groendak bevat. Interessant is dat RubberGard EPDM ideaal bleek voor de aanzienlijke hellingsgraad van het gebouw, waardoor uitzonderlijke prestaties zijn verzekerd. 

 

Zachte mobiliteit omarmen

Het revitaliseringsplan voor de historische wijk Le Grognon van Namen toont een sterke betrokkenheid bij het verbeteren van de ervaring voor voetgangers en fietsers. Zo baant een wandelpad met zitbankjes zich sierlijk een weg door het weelderige groendak op het gebouw La Confluence, gecomplementeerd door een ruime esplanade die is ingericht om plaats te bieden aan sociale bijeenkomsten en evenementen. Namen is nu naadloos verbonden met deelgemeente Jambes via een speciale voetgangers- en fietsbrug over de rivier de Maas. Om de zachte mobiliteit nog verder te versterken is de verkeerssituatie gewijzigd en is er een nieuwe rotonde aangelegd, waardoor de Maas weer rechtstreeks bereikbaar is.

 

ER IS VEEL TE ONTDEKKEN OVER EPDM

EPDM is de meest toekomstgerichte dakbedekkingsoplossing als het gaat om duurzaamheid, prestaties en ontwerpvrijheid. Kom meer te weten over de rol die het speelde in dit project en vele andere door de voordelen te ontdekken.

Hoe heeft EPDM dit project verbeterd?

LEVENSDUUR

 

EPDM dakbedekkingsmembranen gaan minstens 50 jaar mee en de structuur en elasticiteit ervan blijven onveranderd. Het kan gemakkelijk worden hersteld, waardoor het nog langer meegaat. Er is geen twijfel mogelijk: EPDM is de meest duurzame dakbedekking.

ONGEBRUIKELIJKE VORMEN

 

Ontwerpvrijheid is essentieel voor wie grote dingen creëert. Dankzij de flexibiliteit en beschikbaarheid in grote, eenlagige platen ondersteunt EPDM creatieve oplossingen. Het maakt ook toekomstige transformaties en het plaatsen van nieuwe objecten op het dak mogelijk.