Role: {{ value }} Which best describes your role?

Your response helps us make our online experience better to provide content that is specific to your role.

Thank you. Your response helps us make our online experience better to provide content that is specific to your role.

RubberGard EPDM speelt architecturale rol in nieuwe mediatheek in Frankrijk

De afgelopen paar jaar heeft de stad Courcelles-lès-Lens in het noordoosten van Frankrijk een aanzienlijke bevolkingsgroei doorgemaakt. Om te voorzien in de behoeften van de inwoners schreef de gemeente in 2017 een wedstrijd uit voor het ombouwen van een leegstaand bedrijvengebouw tot een mediatheek.

Project-ID
Plaats

Courcelles-lès-Lens, Frankrijk

Toepassing

Modulaire gebouwen

Type project

Nieuw gebouw

Type gebouw

Cultureel gebouw

Dakoppervlak

2,500 m²

Producten

Elevate RubberGard EPDM 1.5 mm

Systeem

Volledig verkleefd systeem

Het in Lille gevestigde architectenbureau ZITA! DAMIEN GUIOT ARCHITECTES-URBANISTES won de opdracht voor dit project met een uniek voorstel. Het idee was een dak bestaande uit modules die goed aansluiten op de schaal van de omliggende gebouwen en die het mogelijk maken om binnen grote ruimtes vrij te houden van interne kolommen.

Deze 12 grote modules (elk 8 x 8 m) zijn identiek en in verschillende richtingen georiënteerd. Elke module heeft aan de hoogste kant vensters, wat zorgt voor een overvloed aan daglicht in het hart van de mediabibliotheek en uitzicht op het omringende landschap. "We wilden deze voormalige, aan de commercie gewijde, tempel transformeren tot een kathedraal van lumineuze cultuur en beide aspecten optimaal benutten," licht de architect toe.

De modules worden bedekt met Elevate RubberGard EPDM-dakbedekkingsmembranen, die naast hun primaire waterdichtingsfunctie tevens een essentiële architecturale rol spelen. De zwarte kleur benadrukt de esthetiek van de hellende daken, die doorlopen tot in de gevel. Door het contrast daarvan met de rode baksteen en glas dat het omhulsel van het gebouw vormt, dragen ze bij tot de architecturale signatuur van het gebouw. “Deze constructie is heel uitzonderlijk. Met één oplossing maakten wij niet alleen het dak, maar ook de gevel waterdicht. Hierdoor kon de eigenaar van het gebouw geld besparen zonder concessies op het gebied van kwaliteit of duurzaamheid,” zo onderstreept architect DAMIEN GUIOT.

Nauwkeurige installatie

Een van de grootste uitdagingen bij dit project was de innovatieve benadering. Het architectenbureau, het dakdekkersbedrijf en Firestone werkten nauw samen om alle technische en regelgevingsaspecten te valideren. De plaatselijke, door Firestone erkende, dakaannemer DUBOIS COUVERTURES voerde de installatie precies en zorgvuldig uit, met speciaal veel aandacht aan de gevels en dakgoten. Door de nauwe band met haar klanten kon Firestone het dakdekkersbedrijf gedurende het gehele project ondersteuning bieden. Er werd speciaal een technicus ter beschikking gesteld om advies te geven en de installatie ter plekke te valideren.

In totaal werd 2500 m² aan RubberGard EPDM-membranen aangebracht op de mediatheek, volledig aan het substraat gehecht met BA-2012 lijm van Firestone. De vlamvrije installatiemethode maakte een soepele, veilige en snelle installatie mogelijk. Het voor het project gebruikte membraan had een dikte van 1,5 mm en een gewicht van 1,85 kg/m², zodat de dakstructuur niet werd belast en de verwerking op het bouwterrein moeiteloos kon verlopen.

Duurzame oplossing met minimaal onderhoud

Dankzij de zwarte kleur vertoont RubberGard EPDM minder sporen van zichtbaar vuil die zich in de loop der tijd door neerslag kunnen voordoen. Dat is een groot voordeel voor dit project, want de hoogste punten van het dak van de mediatheek liggen op bijna 9 m van de grond en kunnen niet al te vaak worden gereinigd. Er zijn dus minder onderhoudswerkzaamheden vereist.

De levensverwachting van RubberGard EPDM-membranen is meer dan 50 jaar dankzij de bijzonder grote bestendigheid tegen uv-straling en ozon. De elasticiteit van meer dan 300% biedt de zekerheid van flexibiliteit, waardoor het membraan zich kan aanpassen aan bewegingen van het gebouw op de lange duur en temperatuurschommelingen.