Geavanceerde dakbedekkingsoplossing voor Airbus A400M hanger

Op de militaire luchthaven van Melsbroek (België) werd een nieuwe onderhoudshangar gebouwd voor het onderhoud van het nieuw Airbus A400M transportvliegtuig. De bouw van de nieuwe hangar, ontworpen door Styfhals Architecten in samenwerking met vastgoedadviseur Kardham, werd gestart door aannemer Democo in februari 2020 en het gebouw werd voltooid in slechts 18 maanden.

Project-ID
Plaats

Melsbroek, België

Type project

Nieuw gebouw

Type gebouw

Industrieel gebouw

Dakoppervlak

15.000 m²

Producten

UltraPly TPO

Systeem

Mechanisch bevestigd

Innovatieve architectuur zonder pilaren

De enorme Airbus A400M heeft indrukwekkende afmetingen: 43 meter breed, 45 meter lang en 18 meter hoog. Met een opmerkelijke laadcapaciteit tot 40 ton en een kruissnelheid van 780 km/u is het een bewijs van geavanceerde technologie en efficiëntie. Vanwege zijn grootte had de A400M een speciale hangar nodig.

De resulterende structuur kan tot drie vliegtuigen van Airbus A400M tegelijkertijd herbergen. Om zich aan de grote omvang te kunnen aanpassen, heeft het gebouw strategisch gezien geen binnenpilaren. In plaats daarvan rust het op de buitenmuren om het golvende dak te ondersteunen. De grote poorten van 68 meter breed en 18,5 meter hoog zorgen ervoor dat de vliegtuigen vlot kunnen komen en gaan. Naast de onderhoudsruimte herbergt de hangar ook twee verdiepingen kantoorruimte, een logistieke zone en opslag- en workshopruimtes.

 

Sterke windbestendigheid

Het UltraPly TPO thermoplastisch membraan van Elevate werd gekozen om het dak van de hangar van 15000 m² waterdicht te maken vanwege de flexibiliteit en zeer hoge windbestendigheid, mede dankzij de polyester wapening. Gezien de hoogte van de hangar van 30 meter en de nabijheid van de open start- en landingsbanen van Brussels Airport, werd een uitgebreide beoordeling van de windbelasting van het gebouw uitgevoerd door de technische afdeling van Elevate in samenwerking met dakbedekkingsbedrijf Polydak. Als gevolg hiervan werd het membraan mechanisch bevestigd aan de ondergrond in overeenstemming met het windonderzoek en het installatieplan opgesteld door Elevate.