Iconische Nationale Bibliotheek van Letland waterdicht dankzij RubberGard EPDM

Sinds de officiële opening in 2014 is het gebouw van de Nationale Bibliotheek van Letland, ook het "Lichtkasteel" genoemd, bepalend voor het gezicht van de stad Riga.
Het piramidevormige gebouw, dat 68 meter oprijst boven de oever van de rivier Westelijke Dvina tegenover het historische hart van de stad, is een van de belangrijkste architectuurprojecten van Letland van de 21e eeuw en een van de grootste culturele gebouwen van Noord-Europa.

Project-ID
Plaats

Rīga, Letland

Type project

Nieuw gebouw

Type gebouw

Cultureel gebouw

Dakoppervlak

2,500 m²

Producten

Elevate RubberGard EPDM 1.5 mm

Systeem

Volledig verkleefd systeem

Het Lichtkasteel is een modern en creatief centrum voor informatie en cultuur. Het biedt plaats aan collecties, dienstverlening en ruimtes voor onderwijs, onderzoek, zelfontwikkeling en vrijetijdsbesteding en is uitgerust met de nieuwste technologie.

De eerste schets van het gebouw werd in 1989 gemaakt door de bekende Lets-Amerikaanse architect Gunnar Birkerts. Het ontwerp van Birkerts is gebaseerd op het idee van een kristallen berg, wat in de folklore van Letland staat voor de allerhoogste prestaties en de inzet die nodig is om die te bereiken.

Op het eerste gezicht lijkt het dak van het Lichtkasteel geen horizontale oppervlakken te herbergen, maar schijn bedriegt. In feite zijn er 12 balkons verborgen in deze imposante constructie van beton, staal en glas. De balkons fungeren als goten die het ijs dat in de winter van het dak afglijdt opvangen en vergruizen. Circa 2500 m² Elevate RubberGard EPDM-dakbedekkingsmembraan werd gebruikt om deze goten waterdicht te maken. De plaatselijke Firestone-partner EPDM SISTEMOS verzorgde de installatie, waarbij het membraan volledig aan de betonconstructie werd gehecht. Hierbij werd speciale aandacht besteed aan de details rondom de ijsvergruizers.