Role: {{ value }} Which best describes your role?

Your response helps us make our online experience better to provide content that is specific to your role.

Thank you. Your response helps us make our online experience better to provide content that is specific to your role.

Dak van monumentale Duitse spinnerij gerenoveerd met RubberGard EPDM

Toen in de 19e de industrialisering begon, nam de textielindustrie in Augsburg (Duitsland) een hoge vlucht. De spinnerij in de wijk Kammgarn van Augsburg werd gebouwd in 1836. De productiehallen kregen een gewelfd betonnen dak. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de fabriek verwoest en vervolgens weer opgebouwd. In 2004 sloot de spinnerij voorgoed en werd het gebouw op de monumentenlijst geplaatst.

Project-ID
Plaats

Duitsland

Type project

Renovatie

Type gebouw

Industrieel gebouw

Dakoppervlak

16,000 m²

Producten

Elevate RubberGard EPDM 1.5 mm

Van 2016 tot 2017 vond er een grondige renovatie en uitbreiding van de oude spinnerij plaats, waarbij de locatie werd omgebouwd tot een winkel- en kantoorlocatie onder de naam Quatersite Kammgarnquartier Augsburg.

Centraal in het project stond de renovatie van de oude productiehal van de fabriek, bestaande uit 13 gewelfde daken. Het plan was om onder 5 van de gewelfde daken een REWE-supermarkt onder te brengen, waarbij de overige 8 dienst konden doen als parkeergarage De hal werd aangevuld met een nieuw laag gebouw met daarin een ALDI-winkel en een losstaand gebouw met kantoren en een restaurant.

Voor het dakdekkersbedrijf dat werd ingehuurd voor het project, Spenglerei Roth GmbH, was het zeer belangrijk om te werken met een oplossing waarmee het aantal naden tot een minimum kon worden beperkt. Na uitgebreid overleg werd gekozen voor het RubberGard EPDM-dakbedekkingssysteem van Holcim Building Envelope.

In totaal werd ongeveer 16.000 m² 1,5 mm dik RubberGard EPDM-dakbedekkingsmembraan gebruikt voor het project. Op de voormalige productiehal werd het membraan volledig verlijmd aangebracht op het 20 cm dikke betonnen dakvlak, in overeenstemming met de monumentenlijstvoorschriften.

Voor het waterdicht maken van het nieuwe platte dak van de ALDI-winkel werd slechts één RubberGard EPDM-membraan met een breedte van 12 meter gebruikt, waarop vervolgens kiezel werd aangebracht als ballast. Het dak van het losstaande gebouw werd ook bedekt met grind en de 64 balkondeuren werden betrouwbaar en permanent afgedicht met behulp van Firestone QuickSeam-producten.