Role: {{ value }} Which best describes your role?

Your response helps us make our online experience better to provide content that is specific to your role.

Thank you. Your response helps us make our online experience better to provide content that is specific to your role.

Nederlands bloembollenbedrijf krijgt snelle en energiezuinige dakrenovatie

Het Nederlandse bloembollenbedrijf Royal De Ree Holland had al enige tijd plannen om het dak te renoveren, maar de beslissing om een fotovoltaïsch systeem te installeren, bracht het project in een stroomversnelling. De renovatie betrof hun twee locaties in Lisserbroek (Noord-Holland). Van maart tot juli 2019 werd in totaal 33.000 m² dakoppervlak geïsoleerd, bedekt met Elevate's RubberGard EPDM dakbedekking en voorzien van 11.000 m² zonnepanelen.

Project-ID
Plaats

Lisserbroek, Nederland

Toepassing

PV roofs

Type project

Renovatie

Type gebouw

Industrieel gebouw

Dakoppervlak

33,000 m²

Producten

Elevate RubberGard EPDM 1.5 mm

Systeem

Volledig verkleefd systeem

Bloembollen worden behandeld in geklimatiseerde hallen, zodat vochtinfiltratie en gebrek aan goede isolatie een schadelijke invloed kunnen hebben. Enkele jaren geleden was er een instorting van het dak door waterophoping. Om een nieuwe instorting te voorkomen en naar aanleiding van de beslissing om zonnepanelen te plaatsen, werd een evaluatie van het hele dak uitgevoerd. Uit het rapport bleek dat nagenoeg overal aanvullende maatregelen nodig waren, zoals het aanbrengen van extra afschotisolatie, afvoeren, noodoverstorten en het creëren van compartimenten op het dak.

"Je wilt zeker een dakbedekking met bewezen duurzaamheid onder de zonnepanelen", aldus Jaco Rip van het J. Rip Plumbing and Maintenance Company, wiens bedrijf tijdens het project optrad als nevenaannemer. "RubberGard EPDM heeft een hoge weerstand tegen ozon, UV-straling en extreme temperaturen. Het is eenvoudig te installeren en is verkrijgbaar in grote naadloze panelen, wat resulteert in minder naden en een kortere installatietijd. Vanwege de positieve ervaringen met het materiaal en de leverancier hebben we gekozen voor dit dakafdichtingssysteem van Firestone."

Het oorspronkelijke dak was geïsoleerd met minerale wol en bedekt met een bitumineuse dakbedekking. Het nieuwe dakafdichtingssysteem werd direct op het oude geïnstalleerd. Na het reinigen en drogen van de oorspronkelijke dakbedekking werden twee lagen PIR-isolatieplaten mechanisch bevestigd aan de ondergrond, met uitzondering van een deel waar het dakdek bestond uit houtwolcement. In dit gedeelte werd de isolatie met Firestone I.S.O. Twin Pack isolatielijm geplakt, omdat het niet mogelijk was om in deze ondergrond te schroeven. De 1,5 mm dikke RubberGard EPDM van Firestone werd volledig verlijmd op de nieuwe isolatielaag.

Vanwege de omvang van het project, de tijdsdruk en eerdere positieve ervaringen werd Firestone Master Contractor Lukasse Dakbedekkingen ingeschakeld om de installatie uit te voeren. Deze gebeurde tijdens de stille periode in de productie van bloembollen net voor de zomer. De deadline van 1 juli, wanneer het hoogseizoen begint, moest worden gerespecteerd. Dankzij een goede werkvoorbereiding en teamwork werd tot 2000 m² dakoppervlak per week afgewerkt. De aannemer werkte met RubberGard EPDM-rollen van 5 m breed en 30 m lang. Ze maakten ook gebruik van de SuperSpreader, een lijmkar die de installatietijd voor het aanbrengen van de EPDM-membraan nog verder verkortte. De naden werden afgedicht met Elevate's zelfklevende QuickSeam Splice Tape.

"Er is nu weinig meer te zien van de dakbedekking, maar we zijn er trots op", zegt Bram Lukasse van Lukasse Dakbedekkingen. "Het project lag niet ver van de kust en de wind speelde ons soms parten tijdens de installatie, maar uiteindelijk verliep alles vlot. Dit is voor een groot deel te danken aan de goede opvolging en het projectmanagement van Firestone, dat ons elke week ter plaatse begeleidde. Het was erg prettig samenwerken. De oplevering werd zelfs iets vroeger gehaald dan gepland", voegde hij eraan toe. "Het was een geweldig project, een geweldige referentie. We hopen er elk jaar zo een te kunnen maken."

De zonnepanelen, die naar verwachting 25 tot 30 jaar meegaan, zijn geballast met tegels. De geleverde energie is voor eigen gebruik van het bloembollenbedrijf, dat het als CO2-neutrale bron wil gebruiken.

Dit project is genomineerd voor de "Dak van het Jaar 2019" (Dak Van Het Jaar) award, georganiseerd door het Nederlandse tijdschrift Roofs. De winnaars worden 25 september 2020 bekend gemaakt.