Nederlands bloembollenbedrijf krijgt snelle en energiezuinige dakrenovatie

Eeuwen geleden waren tulpenbollen zo kostbaar dat ze duurder waren dan een huis. En hoewel de ‘tulpengekte’ nu slechts nog een historische anekdote is, zijn er nog altijd speciale teelt- en opslagomstandigheden vereist voor de kwetsbare bloembollen. Royal de Ree Holland is een toonaangevende Nederlandse producent van bloembollen. De gigantische industriële vestiging in Lisserbroek had een grondige dakrenovatie nodig om optimale binnencondities te garanderen. Het project omvatte ook het volledig omarmen van duurzaamheid door CO2-neutraal te worden en energieonafhankelijk door de installatie van een zonnedak

Project-ID
Plaats

Lisserbroek, Nederland

Toepassing

PV-daken

Type project

Renovatie

Type gebouw

Industrieel gebouw

Dakoppervlak

33,000 m²

Producten

Elevate RubberGard EPDM 1.5 mm

Systeem

Volledig verkleefd systeem

Fotovoltaïsche installaties zijn een uiterst efficiënte oplossing om hernieuwbare energiebronnen te introduceren en duurzaam te bouwen. Wel is er onder de panelen een stevig dakafdichtingssysteem vereist. Als het dakafdichtingssysteem minder lang mee blijkt te gaan dan het fotovoltaïsche systeem, is de enige optie het verwijderen van de zonnepanelen om het dak te kunnen renoveren. Een onvoorstelbaar gegeven als men net zoals Royal De Ree Holland van plan is om 11000 zonnepanelen te plaatsen.

Bloembollen worden behandeld in geklimatiseerde hallen, zodat vochtinfiltratie en gebrek aan goede isolatie een schadelijke invloed kunnen hebben. Een paar jaar geleden stortte een deel van het dak van de Lisserbroek vestiging in als gevolg van waterophoping. Om een nieuwe instorting te voorkomen en na de beslissing om zonnepanelen te installeren, werd eerst een inspectie van het hele dak uitgevoerd. Uit het rapport bleek dat nagenoeg overal aanvullende maatregelen nodig waren, zoals het aanbrengen van extra afschotisolatie, afvoeren, noodoverstorten en het creëren van compartimenten op het dak.

Het oorspronkelijke dak was geïsoleerd met minerale wol en bedekt met een bitumineuze dakbedekking die niet meer presteerde.Het nieuwe dakbedekkingssysteem werd rechtstreeks bovenop het oude geïnstalleerd.Na het reinigen en drogen van de oorspronkelijke dakbedekking werden er twee lagen PIR-isolatieplaten mechanisch op bevestigd, met uitzondering van een gedeelte waar de dakbedekking bestond uit cementgebonden houtwol. In dit gedeelte werd de isolatie met Elevate ISO Twin Pack isolatielijm bevestigd, omdat het niet mogelijk was om in de ondergrond te schroeven.De RubberGard EPDM 1,5 mm dikke dakbedekkingsmembraan van Elevate werd volledig verlijmd op de nieuwe isolatielaag. 

Vanwege de omvang van het project, de tijdsdruk en eerdere positieve ervaringen, werd Elevate Master Contractor Lukasse Dakbedekkingen ingeschakeld om de installatie uit te voeren tijdens de rustige periode in de productie van bloembollen voor de zomer. De deadline voor het project van 1 juli, wanneer het hoogseizoen begint, moest worden gerespecteerd. Dankzij een goede werkvoorbereiding en teamwork werd tot 2000 m² dakoppervlak per week afgewerkt. De aannemer werkte met RubberGard EPDM-rollen van 5 m breed en 30 m lang. Ze maakten ook gebruik van de SuperSpreader, hetgeen de installatietijd voor het aanbrengen van de EPDM-membraan nog verder verkortte. De naden werden afgedicht met de zelfklevende QuickSeam Splice Tape van Elevate.

De zonnepanelen, die naar verwachting 25 tot 30 jaar meegaan, zijn geballast met tegels. De geleverde energie is voor eigen gebruik van het bloembollenbedrijf, dat het als CO2-neutrale bron wil gebruiken.

"Er is nu weinig meer te zien van de dakbedekking, maar we zijn er trots op", zegt Bram Lukasse van Lukasse Dakbedekkingen. "Het project lag niet ver van de kust en de wind speelde ons soms parten tijdens de installatie, maar uiteindelijk verliep alles vlot. Dit is voor een groot deel te danken aan de goede opvolging en het projectmanagement van het Eelvate team, dat ons elke week ter plaatse begeleidde. Het was erg prettig samenwerken. De oplevering werd zelfs iets vroeger gehaald dan gepland", voegde hij eraan toe. "Het was een geweldig project, een geweldige referentie. We hopen elk jaar zo een te kunnen realiseren."

Dit project werd genomineerd voor de "Dak van het Jaar 2019" awards, georganiseerd door het Nederlandse tijdschrift Roofs.

WAAROM RUBBERGARD EPDM?

Vanwege de verwachte levensduur van meer dan 50 jaar, sterke uv-bestendigheid en lage onderhoudsvereisten zijn de RubberGard EPDM-dakbedekkingsmembranen een van de meest logische keuzes voor een dak met zonnepanelen. "Je wilt zeker een dakbedekkingsmembraan met bewezen duurzaamheid onder de zonnepanelen", aldus Jaco Rip van het J. Rip Plumbing and Maintenance Company, wiens bedrijf tijdens het project optrad als samenwerkende aannemer. "RubberGard EPDM heeft een hoge weerstand tegen ozon, uv-straling en extreme temperaturen. Het is eenvoudig te installeren en is verkrijgbaar in grote naadloze panelen, wat resulteert in minder naden en een kortere installatietijd.

De Dakopbouw

01 Zonnepanelen
02 RubberGard EPDM dakmembraan van Elevate
03 PIR isolatie (AK)
04 Bitumen membraan (oud daksysteem)
05 Isolatie van minerale wol (oud daksysteem)
06 Dampschermmembraan
07 Geprofileerd staal

ER VALT VEEL TE ONTDEKKEN OVER EPDM

EPDM is de meest toekomstbestendige dakbedekking als het gaat om duurzaamheid, prestaties en ontwerpvrijheid. Kom meer te weten over de rol die het speelde binnen dit project en vele andere door de voordelen te ontdekken.

Hoe heeft EPDM dit project naar een hoger niveau getild?

ZONNEDAKEN

 

EPDM heeft de hoogste uv-bestendigheid van alle beschikbare dakbedekkingsoplossingen. EPDM gaat langer mee dan de zonnepanelen, waardoor duurzame, onderhoudsarme zonnedaken kunnen worden gemaakt die vele tientallen jaren functioneren.

SNELLE INSTALLATIE

 

De installatie van EPDM is snel, vlamvrij en veilig voor mens en milieu. Bij grote dakoppervlakken en onregelmatige vormen zorgt EPDM voor een snelle en eenvoudige installatie.