Firestone dakbedekking: de perfecte oplossing voor stedelijke groendaken

Wereldwijd duiken er al tientallen jaren groendaken op. Veel Europese gemeenten stimuleren hun inpassing in het stadslandschap en maken ze in sommige regio's zelfs verplicht voor nieuwe gebouwen. Firestone EPDM- en TPO-dakbedekkingsmembranen bieden hiervoor een betrouwbare en duurzame oplossing.

Groendaken of "begroeide" daken bestaan in principe uit een dakafdichtingssysteem dat bedekt is met een bovenlaag levende planten over een waterdichtmembraan. Er zijn twee hoofdtypen groendaken: extensief en intensief. Extensieve groendaken, die gebruik maken van sedum vegetatie (zoals vetplanten), worden het meest gebruikt op platte dakbedekkingen, omdat ze licht van gewicht zijn en weinig onderhoud vergen. Intensieve groendaken, ook wel "daktuinen" genoemd, zijn complexer, met meer plantmogelijkheden, waaronder bomen en struiken die irrigatie, bemesting en onderhoud nodig hebben.

Naast het feit dat ze esthetisch aantrekkelijk zijn, bieden groendaken veel voordelen voor het milieu, maar ook voor de eigenaar van het gebouw en de lokale gemeenschappen. De installatie van een groendaksysteem levert punten op in certificatiesystemen zoals BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method) en LEED (Leadership in Energy and Environmental Design), waardoor de milieukwalificaties en daarmee de marktwaarde van de eigendommen aanzienlijk worden verbeterd.

Groendaken hebben over het algemeen een positief effect op de volksgezondheid en het welzijn. Ze verbeteren de luchtkwaliteit en helpen de biodiversiteit doordat ze een natuurlijke habitat bieden aan planten, vogels en nuttige insecten zoals bestuivende hommels, bijen en vlinders.

Een ander belangrijk voordeel van groendaken is de vermindering van het "hitte-eilandeffect in de stad" via het terugvoeren van vocht aan de omgeving door middel van verdamping. Daarnaast reflecteert het oppervlak van de vegetatie meer zonlicht dan standaard donkere dakbedekkingen, wat ook bijdraagt aan een verkoelend effect.

Groendaken hebben ook een isolerend effect, waardoor er minder energie nodig is om een gebouw te verwarmen of te koelen. In de zomer reguleren groendaken de warmte, waardoor het interieur van het gebouw koeler blijft. Bij koud weer zorgen ze ervoor dat het gebouw minder warmte verliest. Naast dit warmte-isolerende effect absorberen groendaksystemen ook geluid en dragen ze bij aan de algehele vermindering van geluidsoverlast in een stedelijke omgeving.

Een ander belangrijk kenmerk van groendaksystemen is een verbeterd regenwaterbeheer. Bij overmatige regenval absorberen groendaken een bepaalde hoeveelheid regenwater en geven dit vervolgens weer langzaam af aan het waterdrainagesysteem en aan de atmosfeer door middel van verdamping. Hierdoor wordt het risico op overstromingen drastisch beperkt.

Ten slotte verlengt een groendaksysteem ook de levensduur van het waterdichtmembraan aanzienlijk, door extra bescherming te bieden tegen weersomstandigheden zoals hagel, wind, extreme temperatuurschommelingen, UV-stralen, etc.

De éénlaagse dakafdichtingen van Firestone zijn robuust, eenvoudig te installeren en te onderhouden en zijn perfect geschikt voor extensieve groendaktoepassingen. Hun uitstekende weersbestendigheid en hun vermogen om zeer hoge en zeer lage temperaturen te weerstaan, vertaalt zich in een dakbedekkingsoplossing met een uitstekende duurzaamheid. Zowel de RubberGard EPDM- als de UltraPly TPO-membranen van Firestone hebben met succes de EN 13948 - weerstand tegen worteldoorgroei en de FLL-worteldoorgroeitest (Duitse richtlijn van het FLL, Forschungsgesellschaft Landschaftsentwicklung Landschaftsbau, in Nederland Stichting Bouwresearch, SBR) doorstaan. Ze zijn ook bestand tegen het voetverkeer dat gepaard gaat met eventuele onderhoudswerkzaamheden, iets wat elk groendak op een bepaald moment nodig heeft.

Klaar om uw dak te vergroenen? Lees meer over Firestone's dakafdichtingssystemen