UltraPly TPO gekozen voor de waterdichting van de koelingslocatie van Belgisch aardappelverwerkingsbedrijf Agristo

Het Belgische bedrijf Agristo is gespecialiseerd in frietjes en andere aardappelproducten. In hun dertigjarige bestaan heeft het bedrijf een enorme groei doorgemaakt, een groei die in 2017 versnelde door de bouw van een nieuwe hypermoderne frietfabriek in Wielsbeke, ontworpen om de productiecapaciteit van Agristo met 50% te verhogen. 

De door het Gentse bureau OYO Architects ontworpen site biedt niet alleen plaats aan een volledig nieuwe productie- en verpakkingslijn, maar heeft ook een aanvullend magazijn voor koude opslag.

Project ID
Location

Wielsbeke, Belgium

Application

Green roof

PV roof

Project type

New Build

Building type

Industrial building

Roof surface

80,000 m2

Product used

UltraPly TPO 1.1 mm

System used

Mechanically attached

Bij de bouw werd veel aandacht besteed aan duurzaamheid. Een maximaal hergebruik van energie was een van de hoofddoelstellingen. Daarom werd besloten om de restwarmte van de productie te benutten door een 'slim warmwaternetwerk' aan te leggen. Daarnaast wordt koude afgenomen uit de vloerverwarming van de koelingsmagazijnen om elders voor koeling te zorgen. 

Ook werd een duurzaam aircosysteem voorgesteld, met gebruik van betonkernactivering in het plafond, een systeem dat op lage temperatuur werkt en daardoor goed te combineren is met hernieuwbare energie, zoals het gebruik van restwarmte. Nachtkoeling wordt ingezet om de koelvraag te beperken. Daarnaast wordt regenwater hergebruikt voor alle toiletten en bedrijfswaterkranen. Het op de platte daken opgevangen regenwater wordt naar de reeds aanwezige buffertank geleid voor hergebruik in de productie. Ten slotte is het platte dak van het kantoorgedeelte uitgerust met zonnepanelen, om het energieverbruik te verminderen.

Al deze duurzame initiatieven hebben ertoe bijgedragen dat het gebouw de BREEAM-certificering ‘excellent’ (uitmuntend) kreeg.

Hypermoderne koelingslocatie

Het terrein in Wielsbeke omvat meerdere gebouwen, elk met andere functies en vereisten. Een van de nieuwste gebouwen is een koelhuis, waarbij het risico bestaat op condensvorming in het dak. De condens kan doordringen door de hele dakconstructie, waardoor het isolatiemateriaal bovenaan vochtig wordt. 

Om dat te voorkomen, werd eerst een dampscherm aangelegd over het gehele dakvlak. Dit werd gevolgd door een isolatielaag en vervolgens het waterdichtingsmembraan: UltraPly TPO van Elevate. Zijn reflecterende witte kleur draagt bij tot het beperken van de energiekosten voor het koelen van het magazijn. Het hoge reflectievermogen van het membraan optimaliseert ook het rendement van het PV-systeem op het kantoorgedeelte.

De ervaren Elevate Master Contractor MUTEC verzorgde al het dakbedekkingswerk van het koelingsmagazijn.