Opwekken van zonne-energie op platte daken

Zonne- of fotovoltaïsche (PV) installaties zijn de laatste decennia steeds populairder geworden als hernieuwbare energiebron die wordt gebruikt om commerciële en industriële gebouwen, en zelfs kantoren en woningen van stroom te voorzien. 

Bij het overwegen van de plaatsing van een PV-systeem, moet de eigenaar van het gebouw eerst het dakafdichtingssysteem overwegen. Een investering in een dakafdichtingssysteem met PV-installatie is meestal gebaseerd op een financiële projectie van 20 jaar, dus het dakafdichtingssysteem moet de PV-installatie in ieder geval gedurende die periode kunnen ondersteunen om het rendement te maximaliseren. 

Het juiste dakafdichtingssysteem kiezen

Als eerste moeten dakafdichtingssystemen met PV-installaties bestand zijn tegen het intensievere voetverkeer bij de installatie en het onderhoud van het PV-systeem, naast het permanente gewicht van de installatierekken en de zonnepanelen zelf. De toegang tot de dakbedekkingsmembranen is beperkt en PV-installaties kunnen niet eenvoudig verplaatst worden wanneer reparaties noodzakelijk zijn. 

Kortom, als één laag defect raakt, wordt het systeem als geheel onbruikbaar. Daarom moet tijdens de ontwerpfase het complete dakafdichtingssysteem in overweging genomen worden. Het kiezen van de juiste componenten is essentieel voor het voorkomen van schade aan de dakbedekkingsmembranen en de isolatielaag, en ook voor het vormen van een hoogwaardige, duurzame, rendabele oplossing. 

 

Ontdek de oplossing die het beste aansluit bij de behoeften van uw zonnedakproject

Elevate EPDM- en TPO-dakbedekkingsmembranen voor platte en licht hellende daken zijn compatibel met alle soorten PV-installaties. Ze bieden uitstekende weersbestendigheid, eersteklas mechanische weerstand, uitstekende duurzaamheid en zijn bestand tegen zeer hoge en zeer lage temperaturen.  

Naast de dakbedekkingsmembranen, biedt Elevate ook een scala aan accessoires die de meest complexe details aanpakken die komen kijken bij de plaatsing van fotovoltaïsche panelen, alsook andere dakafdichtingssysteemcomponenten, zoals PIR-isolatieplaten (polyisocyanuraat) en dekplaten met een hoge dichtheid. 

WITTE OF ZWARTE DAKBEDEKKING ONDER ZONNEPANELEN ?

Vaak wordt aangenomen dat witte dakbedekkingen de optimale oplossing zijn voor zonne- of fotovoltaïsche (PV) installaties vanwege hun hoge reflectiviteit. Bij het kiezen van de juiste dakbedekking voor dit type toepassing komt echter veel meer kijken dan alleen de kleur.

Kies de juiste dakbedekking op basis van feiten, niet op geruchten.