UltraPly TPO maakt gigantisch distributiecentrum nabij Gent waterdicht

In juni 2018 was het logistiekbedrijf Mainfreight het eerste bedrijf dat zich vestigde in het nieuwe bedrijvenpark Tech Lane in Zwijnaarde, nabij Gent (België). Voorheen was het Belgische distributiecentrum gevestigd in Oostende, wat minder praktisch was. Door te verhuizen van Oostende naar Gent verwachtte Mainfreight 1,5 miljoen wegkilometers per jaar te kunnen besparen.

Het resultaat is een gigantisch gebouw op een geografische toplocatie aan de E40, een van de belangrijkste snelwegen in België. Het nieuwe logistiekcomplex van Mainfreight bestaat uit twee delen: een logistiekmagazijn van 8300 m² met 65 laadperrons en een kantoorgebouw van circa 1000 m².
 

Project ID
Plaats

Zwijnaarde, België

Toepassingen

Groendaken en zonnepanelen 

Type project

Nieuwbouw

Type gebouw

Industrieel gebouw

Dakoppervlak

9 400 m²

Producten

Elevate UltraPly TPO 1,5 mm

Systeem

Volledig verkleefd + mechanisch bevestigd

Het daksysteem van het magazijngedeelte bestaat uit een PE dampscherm aangebracht op de onderconstructie van stalen golfplaten, gevolgd door PIR isolatieplaten en het UltraPly TPO dakafdichtingsmembraan van Elevate. Op het kantoorgebouw werd een dampscherm van bitumen gebruikt. Het dakafdichtingsmembraan werd met behulp van twee verschillende systemen aangebracht: een mechanische bevestiging op het magazijngedeelte en een volledige verkleving op het kantoorgedeelte. Hoofdaannemer MUTEC zorgde voor de installatie.

Inmiddels is het witte UltraPly TPO membraan op het gebouw van Mainfreight grotendeels aan het oog onttrokken. Er is een omvangrijk groendak aangelegd op het kantoorgedeelte en op het magazijn zijn zonnepanelen geplaatst. Zo wordt er zonne-energie gewonnen en wordt tegelijkertijd oververhitting vermeden door het afkaatsen van de uv-stralen.

UltraPly TPO is bijzonder geschikt voor zowel groendaken als zonnepanelen. Het is bovendien ideaal voor dakdetails, zoals het grote aantal koepels op het gebouw en de draagstructuur voor de zonnepanelen.

De zonnepanelen en het groendak zijn niet de enige duurzame elementen van het nieuwe distributiecentrum van Mainfreight. Het gebouw is uitgerust met ledverlichting die automatisch wordt gedimd wanneer er genoeg daglicht is. Ook zijn er laadstations voor e-bikes en elektrische auto’s. De vorkheftrucks die rondrijden in het magazijn zijn allemaal elektrisch. In combinatie met een aantal andere initiatieven leidde dit ertoe dat het gebouw een BREEAM-duurzaamheidscertificaat in ontvangst nam.