Energieneutrale, drijvende woonwijk in Rotterdam waterdicht gemaakt met RubberGard EPDM

De Nassauhaven in de Rotterdamse wijk Feijenoord werd tussen 1890 en 1892 uitgegraven en was oorspronkelijk bestemd voor fabrieken (of de industrie) die een waterweg en een spoorverbinding nodig hadden. In de tweede helft van de 20e eeuw won het wegvervoer aan belang. Hierdoor verlieten veel bedrijven het gebied en verviel de Nassauhaven tot een ongebruikt havenbekken.

Project-ID
Plaats

Rotterdam, Nederland

Type project

Nieuw gebouw

Type gebouw

Residentieel

Dakoppervlak

800 m²

Producten

Elevate RubberGard EPDM 1.1 mm

Systeem

Volledig verkleefd systeem

In 2019 startte Public Domain Architects (PDA) hier een eerste proefproject. Het gaat om een woonwijk van achttien ruime huizen die op het getijdenwater van de Nassauhaven drijven. Het ontwerp van de woningen is toekomstbestendig en duurzaam, met alle oog voor comfort. In een stad als Rotterdam, waar de ruimte beperkt is en de vraag naar kwaliteitswoningen toeneemt, bleek dit project een erg duurzame oplossing te zijn.

De drijvende woningen zijn energieneutraal en alle bouwmaterialen zijn geselecteerd op duurzaamheid, robuustheid en esthetische eigenschappen. Elke woning is standaard uitgerust met een zonnepaneleninstallatie die de eigenaars achteraf vrij kunnen uitbreiden. Warmte wordt opgewekt uit biomassa en het afvalwater wordt direct in de woning gezuiverd en herbruikt.

De achttien drijvende woningen werden elders geprefabriceerd. Zodra de muren afgewerkt waren, werden de daken waterdicht gemaakt met RubberGard EPDM van Firestone, een 1,1 mm dikke dakbedekking die volledig op de PIR-isolatie werd verlijmd. De woningen werden vervolgens vervoerd naar hun definitieve plek aan de Nassauhaven.

RubberGard EPDM is ideaal voor prefabwoningen. Het product is beschikbaar in vele breedtes, voor een maximale efficiëntie en een minimaal materiaalverlies. Bovendien komt er geen open vuur aan te pas bij de plaatsing van het RubberGard EPDM dakbedekkingssysteem. Dit is een zeer belangrijk aspect bij offsiteconstructie.

RubberGard EPDM is extreem duurzaam en robuust. Dat maakt het product compatibel met fotovoltaïsche installaties en groendaken. Het is ook een inert materiaal. Dat betekent dat er geen schadelijke stoffen vrijkomen in het regenwater dat van de daken afloopt. Dat maakt het mogelijk om het regenwater zonder verdere behandeling rechtstreeks in de Nassauhaven af te voeren.

Dit project is genomineerd voor de Nederlandse prijs 'Dak van het Jaar 2020', in de categorie 'Platte daken'.