Het nieuwe indrukwekkende hoofdkantoor van Cordeel is nu waterbestendig dankzij RubberGard EPDM

De Belgische bouwspecialist Cordeel is de afgelopen jaren enorm gegroeid en daarom was er een nieuw en groter hoofdkantoor nodig. Begin 2017 begon de bouw van het kantoor in de gemeente Temse waar zich eerst een scheepswerf bevond.

Project-ID
Plaats

Temse, België

Type project

Nieuw gebouw

Type gebouw

Kantoorgebouw

Dakoppervlak

4.100 m²

Producten

1,5 mm Elevate RubberGard EPDM

Systeem

Volledig verkleefd

Het ontwerp van Binst Architects benadrukt de kwaliteiten van Cordeel. Het gebouw is 108 meter lang en 25 meter breed en is een technisch en architectonisch hoogstandje. De stalen constructie wordt ondersteund door een balk van 1200 ton die rust op twee betonnen pijlers. Het gebouw torent 20 meter uit boven het voormalige droogdok. De constructie was vooraf gemonteerd op de grond en werd vervolgens door hijskranen in de juiste positie geplaatst.

Lichtgewicht en duurzame constructie

Het totale gewicht van het gebouw moest beperkt worden en dit heeft de keuze van de bouwmaterialen sterk beïnvloed. Er is veel glas gebruikt voor een natuurlijke lichtinval in de kantoren en een aangename werkomgeving met uitzicht op de Schelde en de gemeente Temse. Het éénlaagse dakafdichtingsmembraan Elevate RubberGard EPDM heeft een gewicht van 1,85 kg/m² en een dikte van 1,5 mm. Het is gebruikt om het platte dak van 2800 m² en 1300 m² aan terrassen in het gebouw waterdicht te maken. Er werd een dampscherm geplaatst boven op het betonnen dakvlak en vervolgens zijn er twee PIR-isolatielagen aangebracht. Het RubberGard EPDM-dakbedekkingsmembraan werd volledig vastgekleefd op de isolatie.


Cordeel besteedde gedurende het project veel aandacht aan duurzaamheid en ecologie. Ze kozen bijvoorbeeld voor Borehole Thermal Energy Storage (BTES), een type duurzame energie waarbij energie uit de grond wordt gehaald om het gebouw te verwarmen en te koelen. Het kiezen voor een dakbedekkingsmembraan met een levensduur van meer dan 50 jaar was ook onderdeel van deze duurzame aanpak.


Er is door middel van Building Information Modelling (BIM) een model gemaakt van het hele gebouw. Architecten, ingenieurs en aannemers gebruiken steeds vaker BIM-software om samen projecten te bedenken, plannen en uit te voeren.