De Europese Logistieke Campus van Nike: een baken van duurzame uitmuntendheid

De Europese Logistieke Campus van Nike, nabij de stad Antwerpen in België, vormt een mooi voorbeeld van duurzame innovatie. Dit omvangrijke project omvat industrieruimten, kantoren, winkels en recreatiezones. Opvallend is de diversiteit aan milieuvriendelijke dakbedekkingsoplossingen die op de campus zijn toegepast, zoals zonne- en groendaken.

Het door het gerenommeerde bureau Jaspers-Eyers Architects ontworpen concept voor de Europese Logistieke Campus van Nike stelt een nieuwe standaard voor duurzaam bouwen en operationele uitmuntendheid. 

Project-ID
Plaats

Ham/Laakdal, België

Toepassing

Groendaken en daken met zonnepanelen

Type project

Nieuw gebouw

Type gebouw

Industrieel gebouw

Dakoppervlak

120.000  m²

Producten

Elevate UltraPly TPO 1,5 mm

DensDeck Prime 5/8” (15,8 mm)

Systeem

Volledig verkleefd

Het bestaat uit twee afzonderlijke delen: de Wings en de Court campussen, elk met een oppervlakte van circa 60 000 vierkante meter. De Wings campus, afgewerkt in 2016, fungeert als spil voor naadloze activiteiten. De eerste fase van Court werd in 2019 voltooid. Samen vormen deze delen de ruggengraat van het geavanceerde distributiecentrum van Nike, dat efficiënt logistiek beheer mogelijk maakt en de activiteiten stroomlijnt om te voldoen aan de steeds hoger wordende eisen van de wereldmarkt.

Centraal in de allure van de logistieke campus staat het verfijnde ontwerp van het daksysteem, dat aan een hele reeks strenge eisen moest voldoen. Het gekozen dakbedekkingsmembraan, Elevate UltraPly TPO, werd gekozen om zijn duurzaamheid en veelzijdigheid. Het biedt uitmuntende weerbestendigheid en optimaal energiebeheer. In overeenstemming met de strenge FM-vereisten (Factory Mutual) fungeert een specifieke DensDeck Prime dekplaat van 5/8 inch (15,8 mm) als brandwerende laag onder de waterdichting van het dak en integreert naadloos met de zonnepaneelinfrastructuur. Deze totaalaanpak waarborgt niet alleen de veiligheid, maar draagt ook bij tot duurzame energieopwekking en benadrukt het streven van Nike om zijn ecologische vooetafdruk te verkleinen.

De Europese Logistieke Campus van Nike is een project dat voortdurend in ontwikkeling is en blijft toonaangevend op het gebied van innovatie. De nog lopende bouw van High Bay 2 en 3 van het Court gebouw illustreren de inzet van de campus om zich aan te passen aan nieuwe vereisten en technologische vooruitgang. Deze hypermoderne magazijnen, met een indrukwekkende hoogte van 45 meter en een oppervlakte van 20 000 vierkante meter, staan voor de toekomst van geautomatiseerde opslag en vormen wederom een voorbeeld van Nike's toewijding aan duurzame ontwikkeling.