Monumentaal goederenstation in Brussel omgebouwd tot kantoor-, winkel- en recreatiegebied

Het monumentale Gare Maritime in Brussel (België), ooit het grootste goederenstation van Europa, is gerenoveerd en omgebouwd tot een indrukwekkend kantoor-, winkel- en recreatiegebied. Een echte “stad binnen de stad” en tevens het grootste project in Europa waarbij kruislaaghout (cross-laminated timber; CLT) is gebruikt. 

Project-ID
Plaats

Brussel, België

Type project

Renovatie

Type gebouw

Gemengd gebruik

Dakoppervlak

4000 m²

Producten

Elevate RubberGard EPDM 1,5 mm

Systeem

Volledig verlijmd

Neutelings Riedijk Architects stond samen met Bureau Bouwtechniek en JDMA achter het concept van het verbouwde Gare Maritime. Het gebouw bestaat uit 7 hallen, afkomstig uit het begin van de 20e eeuw: 3 grote treindoorgangshallen en 4 lagere perronhallen. Eerst werd de staalconstructie van de hallen blootgelegd en vervolgens werden binnenin 12 paviljoenen gebouwd met CLT. Het gebruik van hout heeft de benodigde hoeveelheid beton sterk verminderd, met een lager gewicht van het gebouw tot gevolg.

Gare Maritime is ook een goed voorbeeld van duurzaamheid. Met de ambitie om volledig op niet-fossiele energie te draaien werden er zonnepanelen verwerkt in de gevel aan de straatkant en werd daarnaast nog eens 17.000 m² aan panelen op het dak geïnstalleerd. Regenwater wordt opgevangen om de binnentuinen van water te voorzien.

Circa 4000 m² Elevate RubberGard EPDM-membraan is gebruikt om de dakgoten van de 7 hallen waterdicht te maken.

Het Gare Maritime-project is bekroond met de ARC20 Architecture Award, de RES 2020 Award, de Belgian Timber Award en de 2021 Belgian Building Award in de categorie ‘Utility Building’. Het is ook een van de prijswinnaars van de Europa Nostra Awards 2021, toegekend aan opvallende initiatieven voor erfgoedbehoud. Daarnaast is het genomineerd voor de ULI Europe Awards for Excellence en voor de prestigieuze 2022 European Union Prize for Contemporary Architecture – Mies van der Rohe Award.