Irrigation reservoir St Andre de Lidon

In 2017 leverde Elevate 23.000 m² GeoGard EPDM geomembraan (1.1 mm dikte) voor de aanleg van een groot privaat waterbekken in St Andre de Lidon, in het westen van Frankrijk. Het reservoir, met een capaciteit van 120.000 m³, is bestemd voor de irrigatie van maïs en aardappelplanten tijdens de zomermaanden.

Project-ID
Plaats

St Andre de Lidon, Frankrijk

Toepassing

Irrigatiereservoirs

Oppervlakte

27.000 m²

Membraan

GeoGard EPDM 1,1mm

In deze regio mag er elk jaar een al maar kleiner volume water worden opgepompt uit natuurlijke bronnen. Het plaatsen van een waterreservoir maakte het mogelijk om deze beperking te compenseren door het opvangen en opslaan van water gedurende het regenachtige winterseizoen, om dit vervolgens te gebruiken in de periode van april tot oktober.

Om het volume aan opgeslagen water te maximaliseren en tegelijk de hoeveelheid af te graven grond te beperken, werd er gekozen voor een rond irrigatiereservoir. Na de graafwerken, werd een gasafvoersysteem geïnstalleerd over de verdichte grond gevolgd door een laag geotextiel en tenslotte het waterdichtingsmembraan. Om de plaatsing te vereenvoudigen werden de GeoGard EPDM membranen van 30.5m x 15.25m buiten de werf versneden en aan elkaar gemaakt tot trapeziumvormige secties.

Aangezien de site op 30 km van de oceaan ligt, regende het vaak en was er regelmatig een sterke zeewind. Ondanks dit duurde het hele installatieproces slechts 10 dagen, wat indrukwekkend is voor een waterbekken van deze grootte.

"Dit reservoir heeft het ons mogelijk gemaakt om al drie jaar, zonder enige beperking, aan irrigatie te doen. Elevate controleert elk jaar de staat van het geomembraan, wat mij geruststelt over de veroudering van het waterbekken," vertelt Dhr. Fabien Chaboisseau, directeur van SCEA Chaboisseau, het bedrijf dat de eigenaar is van het reservoir.