Futuristische kleuterschool in Galicië kiest voor UltraPly TPO

Deze futuristische kleuterschool in Pontevedra (Galicië, Spanje) is ontworpen met de behoeften van kinderen in gedachten, niet alleen wat betreft de ruimten, maar ook wat betreft het gebruik van materialen.

Project-ID
Plaats

Pontevedra, Spanje

Type project

Nieuwbouw

Type gebouw

School

Dakoppervlak

640 m²

Producten

UltraPly TPO 1,5 mm

Systeem

Mechanisch bevestigd

De nabijheid van de school bij een bedrijvenpark bracht de architecten Encaixe Arquitectura, Prieto + Patiño ertoe de taal en de materialen van de nabijgelegen industriële gebouwen te verkennen en een ontwerp voor te stellen dat in staat is een dialoog aan te gaan en tegelijkertijd zichzelf als een uniek element zou aangeven.

De moderne, cirkelvormige vorm van het gebouw is ontworpen om het zonlicht optimaal te benutten en energie te besparen. De klaslokalen liggen in het zuiden en westen, waardoor er veel natuurlijk licht in de ruimte valt, terwijl de toiletten op het noorden liggen, waar meer schaduw is. Het resultaat is een goed verlicht en geventileerd gebouw dat in verbinding staat met de buitenwereld, waar kinderen kunnen genieten van de natuur, beschermd door de buitenste cirkel en volledig losgekoppeld van het nabijgelegen industrieterrein.

Het lage budget en de korte uitvoeringstermijn brachten de architecten ertoe te kiezen voor een geschroefde metalen structuur, geribde metalen profielen en een licht dek. Het dakbedekkingsbedrijf Impertex Vigo heeft het 640 m² grote dak waterdicht gemaakt met het 1,5 mm dikke witte thermoplastische UltraPly TPO-membraan van Holcim, dat mechanisch werd bevestigd op het stalen dakdek.

Het project was finalist voor de FAD-architectuurprijzen en winnaar van de prijzen van het Officieel College van Architecten van Galicië (COAG) in de categorie Apparatuur en van de "Premio Gallego de Arquitectura" in 2020.