Passiefwoonwijk in Frankrijk waterdicht gemaakt met Elevate RubberGard EPDM

Geconfronteerd met de opwarming van de aarde en de steeds strenger wordende lokale regelgeving, verandert de denkwijze van de huiseigenaren. Ze willen wonen in huizen die het milieu respecteren en energiezuinig zijn, zonder dat dit ten koste gaat van de architectonische kwaliteit.

Project-ID
Plaats

Luzarches, Frankrijk

Toepassing

Groendaken; PV roofs

Type project

Nieuw gebouw

Type gebouw

Residentieel

Dakoppervlak

2,300 m²

Producten

Elevate RubberGard EPDM 1.1 mm and 1.5 mm + V-Gard + RESISTA AK

Systeem

Volledig verkleefd systeem

De Franse architect Jean-Marc Porche en projectontwikkelaar Karine Maury zochten naar een manier om passiefhuizen te ontwikkelen, gebouwd met een bekistingssysteem van polystyreen/beton. Drie jaar geleden zijn ze begonnen met het ontwerp en de marketing van een eco-verantwoordelijk buurtproject. In 2018 werd in Luzarches, 50 km ten noorden van Parijs, een eerste programma opgezet met de naam "La Petite Halle". De oplevering gebeurde begin 2020 en biedt plaats aan 16 appartementen en twee bungalows die verbonden zijn met 18 garages in een houten structuur. Elk huis heeft een plat dak. "Het kiezen van een kubusvorm is het meest effectief wanneer je een succesvol passiefhuis wilt. Het brengt ook een eigentijdse dimensie in huis", benadrukt Jean-Marc Porche.

Om de platte daken en garages van de huizen waterdicht te maken, wilde de architect een EPDM-dakafdichtingssysteem, omdat dit volledig in overeenstemming was met de ecologische gedachte van het totale project. Holcim Building Envelope stelde hun RubberGard EPDM-oplossing voor, die tevens een technische goedkeuring heeft in Frankrijk (Avis Technique – Atec). Met een levensverwachting van meer dan 50 jaar, draagt het membraan bij aan de vermindering van de totale CO2-voetafdruk op de locatie. Het is vrij van schadelijke stoffen en maakt het mogelijk om regenwater op te vangen voor het besproeien van de gemeenschappelijke moestuinen. Het membraan is ook compatibel met groendaken en fotovoltaïsche systemen.

De vlamvrije installatie van RubberGard EPDM was ook een belangrijk criterium. Aangezien de huizen zijn ontworpen met behulp van bekistingsblokken van geëxpandeerd polystyreen, was een koude-installatie een garantie voor veiligheid. Naast 2300 m² RubberGard EPDM werden in dit project ook de V-Gard dampschermen en 120 mm dikke RESISTA AK PIR (polyisocyanuraat) isolatieplaten van Firestone gebruikt.

Op zes huizen werden groendaken geïnstalleerd, een echte bron van biodiversiteit. Getest in de laboratoria van de Duitse organisatie FLL en het Nederlands instituut KIWA BDA TESTING, is het RubberGard EPDM-membraan zeer goed bestand tegen worteldoorgroei. In combinatie met de Firestone RESISTA AK-isolatieplaten zijn groendaken heel energie-efficiënt. Tijdens de zomer en winter zijn temperatuurschommelingen beperkt, waardoor de eigenaren besparen op de stookkosten.

Daarnaast werden de daken van vier huizen in deze eco-verantwoordelijke woonwijk voorzien van zonnepanelen. Deze zijn verbonden met een intelligente elektrische radiator die het levensritme van de bewoners analyseert en het energieverbruik daarop afstemt.

De grote 5,8 m brede RubberGard EPDM-membraanpanelen die voor dit project worden gebruikt, maakten het mogelijk om het aantal naden te beperken, waardoor de installatie sneller kon worden uitgevoerd.

De waterdichtingswerkzaamheden werden uitgevoerd door CHARI ETANCHÉITÉ, een erkend installateur van Firestone. Tussen februari en juni 2019 werd in totaal 2300 m² RubberGard EPDM geinstalleerd. "De winterperiode van 2019 werd gekenmerkt door sterke wind, hevige regen en zelfs sneeuw. Desondanks duurde de eigenlijke installatie ongeveer slechts twintig dagen, met een gemiddelde van één dak per dag, uitgevoerd door een ploeg van drie dakdekkers", aldus Laurent Vyncke, Regional Sales Director van Holcim Building Envelope.

Lees meer over Elevate's RubberGard EPDM dakafdichtingssysteem en waarom het ideaal is voor passiefgebouwen.