RubberGard EPDM speelt architecturale rol in nieuwe mediatheek in Frankrijk

In Noord-Frankrijk, nabij Rijsel, ligt het stadje Courcelles-lès-Lens. De bevolking was de plaatselijke bibliotheek ontgroeid, dus in een poging tegemoet te komen aan de behoeften van de nieuwe inwoners deed de plaatselijke overheid een oproep aan architecten om de locatie van een verlaten supermarkt om te toveren tot een moderne mediatheek. Het resulterende gebouw is een strakke, moderne metgezel voor het leven in een Franse provincieplaats.

Project-ID
Plaats

Courcelles-lès-Lens, Frankrijk

Toepassing

Modulaire gebouwen

Type project

Nieuw gebouw

Type gebouw

Cultureel gebouw

Dakoppervlak

2,500 m²

Producten

Elevate RubberGard EPDM 1.5 mm

Systeem

Volledig verkleefd systeem

In 2017 riep de Franse gemeente Courcelles-lès-Lens architecten op om met een nieuw ontwerp te komen voor een leegstaande supermarkt. Er werd een wedstrijd uitgeschreven om deze te transformeren tot een gloednieuwe mediatheek. De plaatselijke overheid kwam tot deze beslissing met het oog op de almaar groeiende bevolking. De bestaande gemeentebibliotheek kon de toenemende vraag niet aan. De bekroonde inzending kwam uit Rijsel, van het bureau Zita! Architectes-Urbanistes. De plaatselijke overheid koos voor het concept van dit bureau vanwege de unieke visie en krachtige identiteit die het bureau bedacht voor het gebouw.

De voormalige supermarkt, op slechts een paar honderd meter afstand van het gemeentehuis van Courcelles-lès-Lens, werd omgebouwd om een ononderbroken interieur mogelijk te maken zonder dragende muren of zuilen, met voldoende ruimte voor meerdere zalen en zelfs een groot auditorium voor conferenties, tentoonstellingen en evenementen. Het gebouw, omringd door tuinen en groen, biedt zelfs plaats aan een omsloten patio als kers op de taart.

 

Maar de echte prestatie van het gebouw is de unieke vorm van het dak. Het dak met zijn onregelmatige trapeziumvormige contouren bestaat uit twaalf grote modules die allemaal van hetzelfde formaat zijn, een afspiegeling van de huizen in de omgeving. Elke module staat scheef in een andere richting, met een groot glazen raam aan de uitstekende zijde. Deze ramen laten daglicht toe in de ruimte eronder en bieden bezoekers enig zicht op het omringende landschap.

DUURZAME OPLOSSING MET MINIMAAL ONDERHOUD

Elk van de twaalf modules is bedekt met RubberGard EPDM-dakbedekkingsmembranen van Elevate die uitsteken voorbij het dak en doorlopen over de gevel. Dit zorgt voor goed waterbeheer. Dankzij de zwarte kleur die kenmerkend is voor RubberGard EPDM zijn vuilsporen die in de loop der tijd kunnen ontstaan minder zichtbaar. Dit is een echte aanwinst voor dit project, omdat de hoogste punten van het dak zich bijna 9 meter van de grond bevinden en daarom niet regelmatig kunnen worden schoongemaakt. "Dit is een zeer atypisch project.  Met één oplossing maakten wij niet alleen het dak, maar ook de gevel waterdicht. Het stelde de eigenaar van het gebouw in staat om geld te besparen zonder in te leveren op kwaliteit of duurzaamheid", benadrukte architect Damien Guiot van ZITA! DAMIEN GUIOT ARCHITECTES-URBANISTES. Er zijn dus jaarlijks minder onderhoudswerkzaamheden vereist.

Een van de grootste uitdagingen bij dit project was de innovatieve benadering. In totaal werden 2500 m² RubberGard EPDM-dakbedekkingsmembranen gebruikt op de 12 modules van de mediatheek, volledig verkleefd met de ondergrond. Voor een minimalistische esthetiek werd het aluminium voegwerk ook bedekt met RubberGard EPDM. De vlamvrije bevestigingsmethode van het membraan maakte een soepele, veilige en snelle installatie mogelijk. Met een dikte van 1,5 mm en een gewicht van 1,85 kg/m² belastte het membraan de metalen en glazen dakstructuur niet en was de verwerking op het bouwterrein nog gemakkelijker.

Het architectenbureau, het dakbedekkingsbedrijf en de lokale vertegenwoordigers van Elevate werkten nauw samen om alle technische en regelgevende aspecten te valideren. De door Elevate erkende dakdekker DUBOIS COUVERTURES voerde een nauwkeurige en zorgvuldige installatie uit, met name langs de gevels en op de goten. Ze werden gedurende het hele project ondersteund. Er werd speciaal een technicus ter beschikking gesteld om advies te geven en de installatie ter plekke te valideren.

Met een verwachte levensduur van meer dan 50 jaar is RubberGard EPDM uitstekend bestand tegen uv-stralen, ozon en hitteveroudering. De elasticiteit van meer dan 300% biedt de zekerheid van flexibiliteit, waardoor het membraan zich kan aanpassen aan bewegingen van het gebouw en temperatuurschommelingen.

De Dakopbouw

01 Elevate RubberGard EPDM 1,5 FAS (volledig verkleefd systeem)
02 PIR isolatie MAS (mechanisch bevestigd systeem)
03 Geprofileerd staal

ER VALT VEEL TE ONTDEKKEN OVER EPDM

EPDM is de meest toekomstbestendige dakbedekking als het gaat om duurzaamheid, prestaties en ontwerpvrijheid. Kom meer te weten over de rol die het speelde binnen dit project en vele andere door de voordelen te ontdekken.

Hoe heeft EPDM dit project naar een hoger niveau getild?

ONGEBRUIKELIJKE VORMEN

 

Ontwerpvrijheid is essentieel voor wie grote dingen creëert. Dankzij de flexibiliteit en beschikbaarheid in grote, eenlagige platen ondersteunt EPDM creatieve oplossingen. Het maakt ook toekomstige transformaties en het plaatsen van nieuwe objecten op het dak mogelijk.

 

SNELLE INSTALLATIE

 

De installatie van EPDM is snel, vlamvrij en veilig voor mens en milieu. Bij grote dakoppervlakken en onregelmatige vormen zorgt EPDM voor een snelle en eenvoudige installatie.