EEN LUXE TOEVLUCHTSOORD VAN DUURZAAMHEID IN HET HART VAN HET VLAAMSE PLATTELAND

Een project van Center Parcs in het noorden van België, het Terhills Resort, opende onlangs zijn deuren voor het publiek. Het vakantiepark in Dilsen-Stokkem, vlakbij de grens met Nederland en Duitsland, was een grote uitdaging voor alle betrokken partijen. Niet alleen zijn de 250 cottages stuk voor stuk uniek van formaat en vorm, het Terhills Resort werd tevens gebouwd met prioriteit voor duurzame initiatieven.

Project-ID
Plaats

Dilsen-Stokkem, België

Type project

Nieuw gebouw

Type gebouw

Recreatiegebouw

Dakoppervlak

25000 m²

Producten

Elevate RubberGard EPDM 1,1 mm

Systeem

Volledig verkleefd

Het Terhills Resort ligt vlak naast het Hoge Kempen Nationaal Park en biedt een perfecte manier om tot rust te komen, ver weg van de drukte van het stadsleven. Het luxe vakantieoord, met maar liefst 250 cottages en verschillende centrale hallen, is ontworpen door het Nederlandse bureau Zeelenberg Architectuur en landschapsarchitect Jean Henkens. Het resort is gebouwd op het terrein van een voormalige mijn en steengroeve rondom een prachtig natuurlijk meer dat tussen de bomen ligt. 

De 250 ruime en moderne huisjes hebben elk een unieke vorm en maat en staan net iets gedraaid ten opzichte van elkaar met het oog op de privacy van de gasten. De gebouwen bestaan volledig uit circulaire, hernieuwbare materialen, zonder in te moeten leveren op comfort of luxe. De meeste huisjes liggen aan het water, sommige met luxe voorzieningen zoals een buitenkeuken of zelfs een sauna.

Het Terhills Resort werd ontworpen met de filosofie van de drie P’s (People, Planet, Prosperity ofwel mensen, planeet en welvaart) in gedachten. Daarom werden kosten noch moeite gespaard om het Terhills Resort van een oase aan duurzaamheid te voorzien. Naast de zorgvuldig uitgekozen bouwmaterialen zijn de daken van de centrale gebouwen bedekt met sedumvegetatie. Er werden meerdere nieuwe waterwegen richting het meer aangelegd, waardoor de waterkwaliteit werd verbeterd en de plaatselijke biodiversiteit versterkt. Met een volledig elektrisch systeem en een batterijpark kan het resort gedeeltelijk zijn eigen hernieuwbare energie opwekken. Daarnaast wordt het gehele vakantieoord toegankelijk met een elektrische shuttlebus, zodat de bezoekers hun eigen auto niet hoeven te gebruiken. Het vakantieoord biedt tevens uitgebreide werkgelegenheid aan de omliggende gemeenten, zodat de welvaart van de regio als geheel wordt gestimuleerd.

WAT MAAKT RUBBERGARD EPDM TOT EEN DUURZAME DAKBEDEKKINGSOPLOSSING?

Uiteraard moest het gekozen dakafdichtingssysteem in overeenstemming zijn met de duurzaamheidsdoelstellingen van het project. Zeelenberg Architectuur stelde het gebruik van EPDM-membranen voor vanwege hun superieure duurzaamheid van meer dan 50 jaar. Eerst werd een dampremmend membraan geïnstalleerd over het houten dak van de huisjes, gevolgd door PIR-isolatieplaten. Er bovenop werden 25000 m² Elevate RubberGard EPDM-membranen van 1,1 mm dik volledig verkleefd.

Een van de belangrijkste uitdagingen was dat elk van de vakantiewoningen net iets anders was, niet alleen wat betreft de afmetingen, maar ook met verschillende dakdetails. Er werd daarom een BOQ-berekening (Bill of Quantities; hoeveelhedenoverzicht) uitgevoerd voor het dak van elk afzonderlijk huisje. 

De installatie werd uitgevoerd door Elevate Master Contractor TECTUM DEKKERS, binnen een zeer ambitieus tijdsbestek. De werken begonnen in mei 2019 en hoewel ze in 2020 kort moest worden stilgezet vanwege de eerste COVID-lockdown in België, konden de daken van alle 250 huizen later dat jaar nog worden voltooid.

Om de installatietijd nog meer te verkorten, werden de membranen off-site op maat gesneden. Bovendien kon het aantal naden sterk worden teruggedrongen dankzij de grote dakbanen waarin RubberGard EPDM verkrijgbaar is. Voor de meeste daken werd slechts één membraan gebruikt zonder naden. Het gemak dat het RubberGard EPDM-systeem biedt bij het afdichten van dakdetails, zoals ventilatiepijpen, was ook een belangrijk voordeel tijdens de installatie.

De Dakopbouw

01 Elevate RubberGard EPDM 1,1 mm FAS (volledig verkleefd systeem)
02 PIR isolatie, 2 lagen van 100 mm
03 Bitumineuze dampschermlaag
04 Hout

ER VALT VEEL TE ONTDEKKEN OVER EPDM

EPDM is de meest toekomstbestendige dakbedekking als het gaat om duurzaamheid, prestaties en ontwerpvrijheid. Kom meer te weten over de rol die het speelde binnen dit project en vele andere door de voordelen te ontdekken.

Hoe heeft EPDM dit project naar een hoger niveau getild?

LEVENSDUUR

 

EPDM dakbedekkingsmembranen gaan minstens 50 jaar mee en de structuur en elasticiteit ervan blijven onveranderd. Het kan gemakkelijk worden hersteld, waardoor het nog langer meegaat. Er is geen twijfel mogelijk: EPDM is de meest duurzame dakbedekking.

 

ONGEBRUIKELIJKE VORMEN

 

Ontwerpvrijheid is essentieel voor wie grote dingen creëert. Dankzij de flexibiliteit en beschikbaarheid in grote, eenlagige platen ondersteunt EPDM creatieve oplossingen. Het maakt ook toekomstige transformaties en het plaatsen van nieuwe objecten op het dak mogelijk.