Duurzaam vakantieoord in België kiest voor RubberGard EPDM

Het gloednieuwe Terhills Resort van Center Parcs in Dilsen-Stokkem (België) opende zopas de deuren. Het premium vakantieoord, gelegen vlakbij de Nederlands en Duitse grens, bestaat uit 250 moderne en ruime huizen, alle aan het water gelegen en sommige voorzien van een buitenkeuken en sauna. 

Project-ID
Plaats

Dilsen-Stokkem, België

Type project

Nieuw gebouw

Type gebouw

Recreatiegebouw

Dakoppervlak

25000 m²

Producten

Elevate RubberGard EPDM 1,1 mm

Systeem

Volledig verkleefd

Bouw in harmonie met de natuur stond centraal in dit project. Niet alleen gaat het vakantieoord een deel van zijn eigen energie opwekken, het gekozen dakafdichtingssysteem moest ook aansluiten op de algehele duurzaamheidsdoelstellingen van het project. Het Nederlandse architectenbureau Zeelenberg Architectuur, gespecialiseerd in de planning van recreatieprojecten, schreef het gebruik van EPDM-membranen voor vanwege de superieure duurzaamheid.

Een van de belangrijkste uitdagingen was dat elk van de vakantiewoningen net iets anders was, niet alleen wat betreft de afmetingen, maar ook met verschillende dakdetails. De dakbedekkingsexperts van Firestone voerden een afzonderlijke BOQ-berekening (Bill of Quantities; hoeveelhedenoverzicht) uit voor het dak van elk van de vakantiewoningen.

Op het houten dakvlak van de huisjes werd een dampscherm aangebracht, gevolgd door PIR-isolatieplaten. In totaal 25.000 m² Elevate RubberGard EPDM-membranen van 1,1 mm dik werd daar bovenop aangebracht, volledig verlijmd.

De installatie werd, binnen een zeer ambitieus tijdsbestek, uitgevoerd door Firestone Master Contractor TECTUM DEKKERS. Het werk begon in mei 2019 en hoewel het in 2020 kort moest worden stilgezet vanwege de eerste COVID-lockdown in België, konden de daken van alle 250 huizen later dat jaar worden voltooid.

Om de installatietijd te verkorten werden de membranen off-site op maat gesneden. Bovendien kon het aantal naden sterk worden teruggedrongen dankzij de grote folies waarin RubberGard EPDM verkrijgbaar is. Voor de meeste daken werd slechts één membraan gebruikt zodat er helemaal geen naden nodig waren. Het gemak van het RubberGard EPDM-systeem bij het afdichten van dakdetails zoals ventilatiepijpen was ook een belangrijk voordeel tijdens de installatie.