RubberGard EPDM brengt meer groen in historisch appartementencomplex in Barcelona

Casa d'en Xifré is een monumentaal appartementencomplex in het hart van Barcelona dat uit zes gebouwen bestaat. Het werd gebouwd in 1837 en was het eerste appartementencomplex met stromend water in de stad. De gevels en daken bleven onaangeroerd tot 2019, toen de werkzaamheden aan het project Terrats d'en Xifré werden uitgevoerd. Dit renovatieproject verbond de daken van de verschillende gebouwen van Casa d'en Xifré via een toegankelijke terrastuin met als doel de stedelijke biodiversiteit te vergroten.

Project-ID
Plaats

Barcelona, Spanje

Toepassing

Groendak

Type project

Renovatie

Type gebouw

Residentieel

Dakoppervlak

ca. 1 300 m2

Producten

RubberGard EPDM 1,5 mm

Systeem

Geballast

Ontwerpstudio MataAlta won de open wedstrijd voor groendaken van het stadsbestuur van Barcelona en baseerde hun voorstel voor de Terrats d'en Xifré op het 'natuurherstel'-concept, dat tot doel heeft de natuur terug te brengen in stedelijke gebouwen, met de nadruk op zelfvoorziening, sociale interactie en biodiversiteit. Het ontwerp omvatte verschillende watervijvers, insectenhotels, nestelstructuren, kleine vijvers met vissen, composteerders, allemaal met het doel de biodiversiteit te bevorderen.

Elk materiaal werd zorgvuldig gekozen om een lage koolstofvoetafdruk te halen en de milieu-impact van het project te verminderen. Eerst werd een gedetailleerde structurele studie van de draagkrachtbelasting uitgevoerd, rekening houdend met het ontwerp van het groendak. Boven op de oorspronkelijke dakstructuur van traditionele Catalaanse keramische tegels werd een geotextiel aangebracht, gevolgd door ons RubberGard EPDM-dichtingsmembraan, dat er losjes op werd gelegd. Daarna werd boven op het membraan nog een geotextiel aangebracht, gevolgd door een drainagelaag met een irrigatiesysteem.

"Onder onze voeten bevindt zich ongeveer 20 tot 40 cm grond die bijdraagt aan de waterdichtheid van het gebouw en aan de geluids- en thermische isolatie, maar die ook de basis vormt voor de vermenigvuldiging van de biodiversiteit van een dak waar voorheen geen enkel blaadje groen te vinden was," zegt Sergio Carratalá van MataAlta.
 

De vegetatie van het groendak bestaat voornamelijk uit inheemse vaste planten die aromatisch, bestuiversvriendelijk, droogte- en ziektebestendig en luchtzuiverend zijn. Het groendak kan tot 50% van het water vasthouden en het overschot wordt opgeslagen in een ondergronds regenwaterreservoir dat wordt opgepompt om de tuin tijdens de warme zomermaanden te besproeien.

In de tuin staan ook werkbanken om gesprekken en ontmoetingen tussen de bewoners van het gebouw te stimuleren, bestaande uit inwoners van de stad, bezoekers van een hostel en werknemers van een coworkingruimte. Sergio benadrukt dat het allemaal voordelen oplevert: "de waarde van het gebouw is gestegen, er is geluids- en thermische isolatie, het slaat water op, vermindert de vervuiling, bevordert de stadslandbouw en de sociale interactie".