Grootste dakboerderij van Azië waterdicht gemaakt met UltraPly TPO

De Thammasat-universiteit is een van de oudste academische instellingen van Thailand. In 2019 werd op het dak van de nieuwe campus in Rangsit, circa 40 km van Bangkok, de grootste stadsdakboerderij van Azië gebouwd, met 7000 m² ingezet voor biologische landbouw.

Project-ID
Plaats

Rangsit, Thailand

Toepassing

Groendaken

Type project

Nieuw gebouw

Type gebouw

Educatief gebouw

Dakoppervlak

14,000 m²

Producten

Elevate UltraPly TPO 1.1 mm (white)

Systeem

Geballast systeem

Groendaken kunnen een belangrijke rol spelen bij het indammen van bepaalde negatieve gevolgen van klimaatverandering, zoals frequente overstromingen, wat in Bangkok een reëel probleem vormt. Klimaatdeskundigen voorspellen dat er, door de toegenomen neerslag in de stad, een bodemdaling van meer dan 1 cm per jaar gaat optreden en tegen 2030 bijna 40% van de Thaise hoofdstad zou kunnen onderlopen. In een stad die maar erg weinig groene ruimten heeft is het kunstmatig aanleggen van klimaatbestendige groene ruimten is daarom essentieel voor een beter regenwaterbeheer.

"Daken worden vaak onderbenut, maar er kunnen groene ruimten van worden gemaakt die het stedelijke hitte-eilandeffect, de milieu-impact van gebouwen en het landgebruik kunnen terugdringen, en tegelijkertijd voedsel produceren voor de inwoners," aldus Kotchakorn Voraakhom, directeur en oprichter van Landprocess, het landschapsarchitectuurbureau achter het TURF-project (Thammasat University Rooftop Farm).

Het groendak ontleent zijn “bergachtig” uiterlijk aan de H-vorm van het gebouw op de campus in Rangsit. De trapsgewijs aflopende niveaus van TURF, die doen denken aan de traditionele rijstterrassen van Noord-Thailand, vertragen het afstromende regenwater en maken het mogelijk om het op te vangen en op te slaan in vier opslagbekkens. Vervolgens wordt het water gebruikt voor de irrigatie van de geteelde gewassen. Ook wordt het regenwater op het groendak op natuurlijke wijze gefilterd door meerdere lagen planten en aarde voordat het in voor woningen gebruikte waterbronnen en in zee belandt.

Het Elevate UltraPly TPO thermoplastisch membraan werd gekozen voor het waterdicht maken van het dak van dit iconische gebouw. Door de uitmuntende weersbestendigheid en het vermogen om zeer hoge en zeer lage temperaturen te doorstaan, is het een bijzonder duurzame waterdichtingsoplossing. Het membraan biedt tevens een uitstekende ondergrond voor de daktuin. Zo doorstond UltraPly TPO de strengste wortelbestendigheidstests zoals die van de norm EN 13948 en de FLL-test van de Duitse Onderzoeksvereniging voor Landschapsontwikkeling en -aanleg.

Deskundige aanleg, uitgevoerd door de plaatselijke Elevate-partner Zillion Innovation, was ook essentieel, want er moesten veel details worden verzorgd rondom opstanden, plinten en plantenbakken.