60.000 m² Elevate UltraPly TPO membraan voor CO2 neutraal distributiecentrum in Kortrijk

Het familiebedrijf Van Marcke, één van de grootste spelers in sanitair en verwarming in België, wou met haar nieuw Europees distributiecentrum in Kortrijk (België) een model zijn in energie-efficiëntie en duurzaamheid. Van Marcke selecteerde, in samenwerking met het architectenbureau AAVO Architecten, nauwgezet elke component om een milieuvriendelijk gebouw te ontwerpen. Elevate’s UltraPly TPO thermoplastisch daksysteem beantwoordde aan deze eisen vanwege zijn duurzame samenstelling, die tot één van de beste behoort in de markt van de waterdichtingen voor platte daken.

Project-ID
Plaats

Kortrijk, België

Toepassing

PV roofs

Type project

Nieuw gebouw

Type gebouw

Industrieel gebouw

Dakoppervlak

60,000 m²

Producten

Elevate UltraPly TPO 1.1 mm

Systeem

Mechanisch bevestigd systeem (RMA)

De voordelen van UltraPly TPO zijn legio: de witte kleur reflecteert de zonnestralen, waardoor het bijdraagt aan de energie-efficiëntie van het gebouw en het thermisch comfort voor het personeel en de klanten. Ontworpen om lang mee te gaan, heeft het membraan een geweven wapening die het resistenter maakt tegen druk- en trekkrachten. Een voordeel bij hagelstormen, die als maar meer en intenser voorkomen.

UltraPly TPO is ook compatibel met zonnepanelen en groendaken. Om de eigen energieproductie te voorzien werden er ongeveer 15.000 zonnepanelen geplaatst op het dak van het logistiek centrum van Van Marcke. Er wordt ook nog een groendak geplaatst op het dakdeel van de kantoren.

Een andere belangrijke eis was de mogelijkheid tot regenwaterrecuperatie. Aangezien UltraPly TPO een thermoplastisch membraan is dat geen schadelijke bestanddelen vrijlaat was dit dan ook de ideale oplossing. Het regenwater wordt verzameld in een opslagcapaciteit van 500.000 liter, goed om het openbaar waternet voor de activiteiten 90 dagen lang niet te gebruiken.

Gilles Adams, vertegenwoordiger van Master Contractor Mutec, vult aan: "In totaal werd er ongeveer 60.000 m² UltraPly TPO geplaatst in combinatie met polyurethaan isolatieplaten van 100 mm op de betonnen structuur van het dak."

Het membraan werd mechanisch bevestigd en de naden werden met hete lucht gelast. Door het gebruik van brede rollen werd het aantal naden beperkt. De grote hoeveelheid rubber in de samenstelling en de 1,1 mm dikte van UltraPly TPO maakte het versnijden op de werf ook makkelijker. Een belangrijke eigenschap, aangezien het dak een groot aantal lichtkoepels bevat.