Elevate RubberGard EPDM, een milieuvriendelijke en duurzame dakafdichtingsoplossing voor de prestigieuze Yas Mall in Abu Dhabi

De Yas Mall, gelegen in het hart van het dynamische eiland Yas, biedt de ultieme ervaring op het gebied van winkelen, uit eten gaan en entertainment in Abu Dhabi. Duurzaamheid stond centraal bij elke stap van de bouw van het gigantische complex van 232.258 m², ook wel omschreven als "het missende stukje van de puzzel van Yas". De bouw duurde van 2011 tot 2014.

Project-ID
Plaats

Abu Dhabi

Type project

Nieuw gebouw

Type gebouw

Commercieel gebouw

Dakoppervlak

100,000 m²

Producten

Elevate RubberGard EPDM 1.5 mm

Systeem

Geballast systeem

Het aannemersconcern BESIX kreeg de opdracht voor het project. Aanvankelijk werd pvc gespecificeerd voor het dakafdichtingsmembraan, maar dit voldeed niet aan de plaatselijke ESTIDAMA-eisen, want er mochten uitsluitend chloorvrije materialen worden gebruikt. ESTIDAMA is een ontwerpmethode voor een duurzamere bouw en beheer van gebouwen en gemeenschappen, ontwikkeld en gepromoot door de Urban Planning Council (UPC) van Abu Dhabi.

De plaatselijke Elevate Master Contractor Western International adviseerde gebruik van het RubberGard EPDM-membraan, vanwege de conformiteit met de de ESTIDAMA-eisen, de grote duurzaamheid (zelfs bij de extreme uv-straling en hitte van Abu Dhabi) en omdat het kon worden geïnstalleerd met het hoge tempo dat vereist was bij de bouw van de Yas Mall. In totaal werd bij dit project zo'n 100.000 m² aan RubberGard EPDM-membraan van 1,5 mm dik gebruikt.

Een van de grootste opgaven was de strakke deadline van zeven maanden die door de klant werd opgelegd, om de geplande openingsdatum van de Yas Mall te kunnen halen. De dakbedekkingsaannemer kon de grote RubberGard EPDM-folies snel en efficiënt installeren en het QuickSeam™-tapesysteem gebruiken voor de naden en details, dankzij de training verzorgd door de technische afdeling van Elevate, zowel in het trainingscentrum in Brussel als op het bouwterrein.

Ook het gebruik van een omgekeerd geballast systeem was een voordeel, want hierdoor konden grote EPDM-folies worden gebruikt (6,10 m breed bij 30,50 m lang), met een snellere en efficiëntere installatie als gevolg. Er kwamen bij het bouwproces minder naden kijken, wat het installatieproces ook vereenvoudigde.

Uiteraard werd een bouwproject van deze omvang ondersteund door de buitendienst van Elevate. Een speciaal team stond klaar om eventuele problemen vóór, tijdens en na de installatie snel en efficiënt op te lossen.