Het dak van het Zenith te Straatsburg wordt nieuw leven ingeblazen

Het Zenith te Straatsburg in Frankrijk biedt plaats aan 12000 mensen. Het concertgebouw werd gebouwd in 2008 en is na 15 jaar gebruik toe aan een opknapbeurt. De Eurometropool Straatsburg is daarom in 2022 begonnen met de renovatiewerkzaamheden. Deze hadden vooral betrekking op de reparatie van het dak, waarvan het bitumineuze waterdichte membraan tekenen van slijtage begon te vertonen.

Project-ID
Plaats

Straatsburg, Frankrijk

Type project

Renovatie

Type gebouw

Cultureel gebouw

Dakoppervlak

10000 m² (RG) + 7000 m² (TPO)

Producten

RubberGard EPDM 1,5 mm + UltraPly TPO 1,5 mm

Systeem

Volledig verkleefd

Het dak van het Zenith wordt gekenmerkt door de originele architectuur, met een koepel boven de belangrijkste concertzaal en een ring aan de rand. Het bureau GEORGES FISCHER ARCHITECTE en ontwerpbureau OTE INGENIERIE adviseerden het gebruik van EPDM-dakbanen op de koepel en TPO voor de ring. RubberGard EPDM en UltraPly TPO-membranen van Elevate werden gekozen voor het project omwille van hun uitstekende duurzaamheid.

De eigenaar van het project deed een beroep op dakbedekkingsbedrijf BRIDAULT SOLUTIONS, dat 10000 m² RubberGard EPDM op de koepel en 7000 m² UltraPly TPO op de ring installeerde. Dankzij een randgoot van ongeveer 50 cm breed konden beide membranen gemakkelijk op elkaar aansluiten. Daarnaast werden 27 lichtkoepels vervangen en 67 rookafzuigingskoepels geïnstalleerd. 

Het RubberGard EPDM-membraan dat op de koepel werd gebruikt, werd volledig over het bestaande dakbedekkingssysteem gekleefd met behulp van een lijmwagen. Aan de ringkant moest de bestaande bitumen- en mineraalwolisolatie over 3000 m² worden opgebroken omdat de drager te beschadigd was. De resterende 4000 m² werd rechtstreeks bedekt met het UltraPly TPO-membraan.

De combinatie van de twee soorten membranen zorgde voor een harmonieuze esthetiek. Hierdoor kon de identiteit van het oorspronkelijke project worden behouden terwijl de twee architecturale onderdelen, de koepel en de ring, die kenmerkend zijn voor het gebouw, werden benadrukt.

 

The show must go on

BRIDAULT SOLUTIONS voerde tussen augustus 2022 en maart 2023 de dakwerkzaamheden uit. Een ploeg van ongeveer 10 tot 12 dakdekkers werkte 6 dagen per week op de bouwplaats. Omdat het Zenith open moest blijven voor de verschillende evenementen, installeerde BRIDAULT SOLUTIONS een toegangstoren op 40 m hoogte en een goederenlift die alleen langs buiten werkte zonder de vrachtwagens te storen die het materiaal voor de concerten aan het lossen en laden waren. De opslag ter plaatse was ook beperkt, dus leverde EPDM SOLUTIONS, de geautoriseerd distributeur van Elevate producten in de regio, de benodigde materialen beetje bij beetje aan op het werkterrein.

"Het team van Elevate heeft ons voor, tijdens en na het project ondersteund", zegt Denis Lardier van BRIDAULT SOLUTIONS. "Ze bezochten de locatie elke maand om de installatie te controleren en eventuele technische problemen op te lossen. Als we vragen hadden, konden we contact opnemen met hun technici of met die van EPDM SOLUTIONS, die onze vragen snel beantwoordden. Er was sprake van een goede samenwerking, uitsekende aftersalesservice en permanente technische ondersteuning wat erg geruststellend was voor ons, maar ook voor de eigenaar van het gebouw," voegde hij eraan toe.