Elasticiteit en flexibiliteit van waterdichtingsmembranen

Waarom is het zo cruciaal dat waterafdichtingsmembranen deze twee eigenschappen bezitten en hoe biedt EPDM dit in overvloed?

Elasticiteit wordt gedefinieerd als "het vermogen van een uitgerekt materiaal om naar zijn oorspronkelijke vorm en grootte terug te keren wanneer de krachten die de uitrekking veroorzaken, worden weggenomen", terwijl flexibiliteit "het vermogen van een materiaal om gemakkelijk te buigen zonder te breken" is. EPDM membranen hebben zowel een hoge elasticiteit als flexibiliteit, waardoor ze ontwerpers volledige creatieve vrijheid bieden. Zij kunnen worden gebruikt voor het waterdicht maken van waterinsluitingvoorzieningen in elke vorm en grootte, ongeacht hun complexiteit, met optimale resultaten.

Door hun aanzienlijke mate van crosslinking van koolstofketens kunnen EPDM-membranen in alle richtingen meer dan 300% uitrekken en, wat nog belangrijker is, daarna weer hun oorspronkelijke vorm aannemen. Met andere woorden, EPDM membranen hebben een geheugen! En dit is van cruciaal belang, want hierdoor kunnen zij bewegingen van de ondergrond opvangen zonder dat hun fysische eigenschappen in gevaar komen.

EPDM membranen zijn ook van nature zeer flexibel. Uit studies blijkt dat ze meer dan 15 miljoen keer kunnen worden gebogen zonder dat er tekenen van schade optreden. Deze flexibiliteit vergemakkelijkt de installatie, aangezien het membraan zich gemakkelijk aanpast aan onregelmatige vormen en vlak op de ondergrond ligt. Bij mechanische belasting, zelfs bij temperaturen tot -45 °C, behouden EPDM membranen al hun soepelheid en sterkte. Kunstsneeuwreservoirs die meer dan 25 jaar geleden met EPDM membranen werden bekleed, werken vandaag nog steeds met hetzelfde waterafdichtingsmembraan. Het membraan blijft soepel zonder te barsten, zelfs na meerdere jaren blootstelling aan veeleisende weersomstandigheden.

Door de combinatie van hun uitzonderlijke elasticiteit en flexibiliteit kunnen EPDM membranen zich aanpassen aan de onvermijdelijke vervormingen van de ondergrond. Dit resulteert in een uitstekende perforatieweerstand die een belangrijke factor is voor de levensduur van de meest uitdagende projecten.

Een van de meest opvallende voorbeelden van de uitstekende elasticiteit en flexibiliteit van EPDM membranen is te vinden in een irrigatiereservoir in Lorca (Spanje) dat in 1998 waterdicht werd gemaakt met het FIrestone GeoGard EPDM membraan. Dertien jaar later, in 2011, trof een aardbeving met een kracht van 5,1 het gebied en deed het reservoir ongeveer 20 cm verschuiven. Geen druppel water werd gemorst, terwijl 80% van de gebouwen in het nabijgelegen dorp werden getroffen. Het irrigatiereservoir lag heel dicht bij het dorp en als de wanden waren doorgebroken, zou de schade verschrikkelijk zijn geweest.

Elasticiteit en flexibiliteit zorgen ervoor dat EPDM-voeringsmembranen creatieve vrijheid bieden, gemakkelijk te installeren zijn en, last but not least, betrouwbare prestaties leveren en bestand zijn tegen zware weersomstandigheden.

Kom meer te weten over ons assortiment van waterdichtingsmembranen of neem vandaag nog contact op met een van onze experts. Wij helpen u graag bij uw volgende project!