Veerkrachtig bouwen begint op het dak

Veerkracht wordt in het algemeen gedefinieerd als "het vermogen om zich snel te herstellen bij moeilijkheden". Momenteel speelt de discussie over de behoefte aan veerkracht zich af op verschillende gebieden, van "een veerkrachtig land" tot "een veerkrachtige economie" tot "veerkrachtig ontwerp" tot "veerkrachtig bouwen", en nog veel meer. Omdat het dak de eerste verdedigingslinie van een gebouw vormt, moet bij elke discussie over veerkracht uitgebreid worden gekeken naar het dakafdichtingssysteem. Het gaat niet alleen om bescherming bieden tegen rampzalig weer, maar ook het vermogen om extreme uv-straling, hitte en kou te doorstaan en zich te herstellen bij verstoring en andere zaken zoals materiaalmoeheid.

De impact van extreem weer is een van de grootste bedrijfsrisico’s aan het worden en het vinden van oplossingen ter beheersing van die risico’s is van het grootste belang. Daarom is een geschikt dakafdichtingssysteem essentieel voor het realiseren van een veerkrachtig gebouw. Als het dak defect raakt, wordt alles eronder blootgesteld aan mogelijke defecten en zal het langer duren voordat het gebouw weer in gebruik kan worden genomen.

Een veerkrachtig dakafdichtingssysteem vereist het gebruik van duurzame materialen, gecombineerd met degelijk ontwerp en goede prestaties. Kort samengevat biedt een veerkrachtig dak:

uitmuntende weersbestendigheidseigenschappen in alle klimaten – uv-bestendigheid en het vermogen om extreme hitte en kou te doorstaan
uitstekende weerstand tegen stootbelasting en hagel
bestendigheid tegen materiaalmoeheid door bewegingen van het gebouw
eenvoudig onderhoud en gemakkelijke reparatie bij schade

Firestone RubberGard EPDM-dakbedekkingsmembraan is een bijzonder waardevol onderdeel van een veerkrachtig dakafdichtingssysteem. Het is gemaakt van een synthetische rubbersoort, zodanig ontworpen dat elke polymeer in de ideale verhouding gedoseerd is om de mechanische en weersbestendigheidseigenschappen van het membraan te versterken. Ook is het inert, blijft het in de loop der tijd stabiel en blijven de mechanische eigenschappen ongewijzigd, ook na jarenlang gebruik. Het is vrijwel volkomen immuun voor verschillende factoren die de slijtage versnellen – factoren zoals uv-straling, hitte, hagel en bewegingen van het gebouw. Ook heeft RubberGard EPDM een inherent vermogen om zich te herstellen en terug te keren naar de oorspronkelijke vorm en prestaties na een extreme weersgebeurtenis.

Nog een prachtkenmerk van het RubberGard EPDM-dakafdichtingsmembraan is dat aannemers het gemakkelijk kunnen repareren – zelfs als het tientallen jaren geleden geïnstalleerd werd. Bij schade na zwaar weer of in andere situaties zoals bij vandalisme kan het membraan eenvoudig worden gerepareerd en hersteld, volgens eenvoudige procedures en met eenvoudig gereedschap. Door dit reparatiegemak wordt het dakafdichtingssysteem als geheel duurzamer en wordt de belasting van het milieu verminderd gedurende de volledige levenscyclus – van grondstofwinning en productie tot uiteindelijke verwijdering.

Sinds de lancering op de markt in 1980 is RubberGard EPDM gebruikt bij talloze projecten in uiteenlopende geografische gebieden en klimaten, van het ijskoude Alaska tot de bloedhete Perzische Golf, en vertoont het consistent goede prestaties. Onderzoek wijst erop dat een correct geformuleerd EPDM-dakbedekkingsmembraan meer dan 50 jaar kan meegaan*. Een van de oudste RubberGard EPDM-daken, in 1980 geïnstalleerd in Wisconsin (VS), vormt het levende bewijs van die duurzaamheid. Het heeft 40 zomers en winters en extreme weersomstandigheden met glans doorstaan – een waar voorbeeld van een veerkrachtig dak.

*"Evaluation of the useful life of EPDM roofing membranes", SKZ (Süddeutsche Kunststoff-Zentrum).